Spomenik Sloboda na Fruškoj Gori
Spomenik Sloboda na Fruškoj Gori Foto: Igor Markov / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kopu u kamenolomu Kišnjeva glava kod Rakovca na Fruškoj gori i dalje se eksploatiše trahit, iako od 31. decembra 2020. godne ne postoji dozvola za takve radove, koji se protivzakonito odvijaju na području Nacionalnog parka Fruška gora, objavio je danas istraživački portal VOICE iz Novog Sada."Sedamnaest godina nakon izrade prvog projekta za trajno zatvaranje i rekultivaciju rakovačkih kamenoloma, ni kopovi Srebro ni Kišnjeva glava još uvek nisu rekultivisani, s tim da je Srebro već nekoliko godina prepušteno prirodi te se polako samo obnavlja, a na Kišnjevoj glavi se i dalje eksploatiše trahit – od 31. decembra 2020. bez zvanične dozvole", naveo je VOICE.

Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore kazala je da su njoj i grupi aktivista policajci svojevremeno kazali da vlasnik „nije Milinković, već neko mnogo jači“.

Ona je dodala da su podneli prijavu zbog nelegalnih radova na kopu Kišnjeva glava i da je pokrajinski rudarski inspektor vrlo brzo izašao na teren.

„Međutim, on je napisao samo prijavu za privredni prestup, koja zastareva za šest godina. Mi se bojimo, kako nam sudovi rade i kakva se opstrukcija institucija sprovodi, da će postupak zastareti a da će kamenolom i dalje da radi“, navela je Arsić.

VOICE je naveo da je rezultat terenskog i kancelarijskog nadzora koji je izvršio pokrajinski rudarski inspektor bio „poražavajući“, jer se radovi i eksploatacija izvode bez odobrenja.

U međuvremenu, desetine kamiona dnevno, bez pokrivke, ostavlja žitelje Rakovca u oblacima prašine, navode meštani u razgovoru za portal.

„Kuće nam pucaju, a što nikad nije bilo klizište, sad se odranja zemljište – znači, ruši nam se brdo, put propada. Nijedan njihov kamion nije pokriven ceradom, a voze kao nezdravi! Ja ne znam da li kroz neko mesto dnevno prođe ovoliko kamiona, nije normalno“, kazala je jedna meštanka Rakovca, Mirjana.

Vlasnik „Kamenolom Rakovac doo“ Nikola Milinković nije želeo da odgovara novinarska pitanja.

BONUS VIDEO Kamenolom ispušta otpadne vode u Resavu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar