Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ekološki aktivisti dogovorili su se u nedelju u Gornjem Milanovcu da se nastavi sa protestima i blokadama, a sudeći prema najavama predstavnika Ekološkog ustanka januar će biti prilično buran.

Nakon sastanka SEOS-a, Ekološkog ustanka i drugih organizacija širom zemlje dogovoreno je da će se nastaviti sa blokadama već 15. januara, te da će tada biti blokiran autoput u Beogradu i jedan granični prelaz.

Ovu informaciju potvrdio je za Nova.rs Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, koji je najavio da će najpre biti protest ispred zgrade Vlade 12. januara. Tada će neko od ekoloških aktivista zatražiti da se uđe na sastanak Vlade, od koje će tražiti da se ponište sve odluke vezane za Rio Tinto. Zahtev je da se njihovom predstavniku pokažu sva potpisana dokumenta sa Rio Tintom, te da se te informacije objave i na sajtu Vlade Srbije

Tri dana kasnije, 15. januara zakazana je blokada autoputa u Beogradu, puta u Loznici, Preljini, Kosjeriću i drugim mestima. Još uvek se ne zna tačan broj lokacija, ali je gotovo izvesno da će se do petka broj mesta samo povećavati.

„U Novom Sadu neće biti protesta, već će građani odatle biti preusmereni na granični prelaz kod Loznice i u Beograd“, rekao je Miketić.

Za subotu najavljena je i blokada jednog graničnog prelaza, za sada se ne zna još uvek kog, ali nezvanično reč je o jednom graničnom prelazu prema Bosni i Hercegovini.

Protesti će biti nastavljeni 22. januara kada će biti određena jedna velika lokacija na kojoj će se održati protest, a tačno mesto biće naknadno objavljeno. Pet dana kasnije, 27. januara održaće se Svetosavski skup ispred Hrama Svetog Save.

Prema rečima aktivista, ukoliko Vlada i predsednik ne budu usvojili zahteve demonstranata, ponovo će biti održana blokada već 29. januara. Tada će se dodatno radikalizavati protest i prema rečima predstavnika Ekološkog ustanka „biće blokirano više graničnih prelaza“.

Brnabić poručila: „Ako blokiraju granične prelaze, država će reagovati“

Brnabić je u emisiji „Hit tvit“ istakla da ona ovakvu vrstu „bahatosti ne uzima za ozbiljno“, ali da će država reagovati ukoliko se blokiraju granični prelazi.

„Što se tiče poslednjih blokada, vidim da su jako nezadovoljni što se građani ne pojavljuju na tim protestima. Neverovatno je da ti ljudi kažu građanima da su oni neodgovorni. Što više vreme prolazi, sve više mislim da ovo nema nikakve veze sa zelenom agendom. Ovi ekolozi, Ćuta i ostali, nikakve zahteve nisu postavili. Svima je jasno da su ovo politički protesti protiv Aleksandra Vučića, a država će odgovoriti ako budu blokirali granične prelaze, ali verujte mi ne uzimam tu vrstu bahatosti za ozbiljno“, rekla je premijerka Brnabić.

Bonus video: Blokada puteva u Loznici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare