Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U sredu 12. januara predstavnici SEOS, građani Gornjih Nedeljica, predstavnici Ekološkog ustanka i mnogih drugih organizacija održaće protest ispred Vlade Srbije, u vreme trajanja sednice. Zahtev je da se njihovom predstavniku pokažu sva potpisana dokumenta sa Rio Tintom, te da se te informacije objave i na sajtu Vlade Srbije. U suprotnom, 15. januara biće održane nove blokade širom Srbije, a Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka najavljuje i mogućnost generalnog štrajka, kada će javne ličnosti pozvati sve građane Srbije na jednočasovnu obustavu rada.

Glavni zahtevi ekoloških organizacija mesecima unazad jesu da se na uvid javnosti stave svi sporazumi, odluke i eventualni ugovori koji su potpisani sa Rio Tintom, kao i da se poništi uredba Vlade Srbije o Prostornom planu za projekat “Jadar” koji ovoj kompaniji omogućava dobijanje građevinske dozvole.

S obzirom na to da odgovora Vlade nema, u nedelju 9. januara održan je sastanak SEOS-a, Ekološkog ustanka i drugih organizacija na kojem je dogovoreno da će se sa protestima nastaviti već 15. januara.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka za Nova.rs je rekao da je završen „istorijski sastanak“ koji je okupio više od 40 organizacije iz cele Srbije.

„Dogovorili smo plan odbrane Srbije od Rio Tinta i drugih trovača, a glavni trovač je Aleksandar Vučić“, rekao je Miketić.

Dan kasnije, Miketić kaže da je prvi sledeći korak protest ispred Vlade Srbije, koji će biti održan u sredu u 12 časova.

Đorđe Miketić Foto:Nova.rs

„Zahtev je da prime našeg predstavnika, da mu pokažu sva potpisana dokumenta i memorandume sa Rio Tintom, te da se te informacije objave i na sajtu Vlade“, kaže Miketić.

Nakon toga, slede protesti 15. januara, kada će tačno u 13 časova biti blokiran auto-put kod Sava centra, granični prelaz Trbušnica kod Loznice, Preljina, put Kosjerić – Požega, a na jugu će protesti biti održani i u Boru i Zaječaru.

„U Novom Sadu neće biti protesta, već će građani odatle biti preusmereni na granični prelaz kod Loznice i u Beograd“, dodaje Miketić.

Ukoliko Vlada Srbije ni tada ne bude odgovorila na zahteve protestanata, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kao jednu od opcija najavljuje generalni štrajk.

Aleksandar Jovanović Ćuta Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Pozvaćemo sve građane, i zaposlene i studente na generalnu obustavu rada u trajanju od sat vremena. Ukoliko se budemo odlučili na ovaj korak, na štrajk će pozvati javne ličnosti, kada ćemo građane obavestiti o tačnom kdatumu i bvremenu početka štrajka“, kaže Jovanović za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta, govor pre protesta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare