Frizerski saloni počinju da rade ali pod novim uslovima; Foto: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Srbija je od danas počela sa popuštanjem pojedinih mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa. Počeli su da rade frizerski i kozmetički saloni, teretane i kladionice, a za maj se priprema i obnova putničkog saobraćaja.

Prošlog ponedeljka je došlo do popuštanja prvih mera, pa su tako u pojednim gradovima ponovo počele da rade pijace na otvorenom.

Od danas su širom Srbije ponovo otvorene i pijace u zatvorenom prostoru, a dozvolu za početak rada dobili su i frizerski i kozmetički saloni, teretane i kladionice.

Teretane i frizerski saloni radiće uz stroge mere zaštite. Svaki dolazak će morati da bude unapred zakazan, na ulasku će biti obavezna dezinfekcija ruku, dok će svi korisnici morati da drže razadaljinu od dva metra jedni od drugih. Zaposleni će biti u obavezi da nose zaštitnu opremu, maske i rukavice, tokom celog radnog vremena. Dezinfenkcija i provetravanje prostora će se takođe odvijati po posebnim pravilima.

Šta je otvoreno:

  • pijace na otvorenom i zatvorenom
  • frizerski i kozmetički saloni
  • teretane
  • kladionice

Osim toga, stariji od 65 moći će svakog dana da izlaze u šetnju u trajanju od sat vremena u periodu od 18 časova do 1 posle ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja, dok će prodavnice za njih biti otvorene u četvrtak od 4 do 7 ujutru.

Oko 1. maja bi trebalo da budu otvoreni aerodromi i počne obnova putničkog saobraćaja. Kako je navedeno u uredbi Vlade Srbije, uslov za to je da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja koronavirsua.

To podrazumeva obaveznu dezinfekciju svih aerodromskih prostorija, opreme, mobilijara, dezinfekciju transportnih sredstava, obaveznu upotreba zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica, obavezno merenje temperature svim putnicima na svim letovima, kako dolaznim tako i odlaznim.

Od 1. maja bi trebalo da počne i obnova međugradskog, putničkog saobraćaja. Za tada je najavljeno i ponovno otvaranje Beogradske autobuske stanice.

Šta se otvara: 

  • nakon 1. maja – međugradski i avio saobraćaj
  • nakon 4. maja – gradski saobraćaj, kafići i restorani
  • nakon 1. juna – preporuka struke za vrtiće i škole

Za period nakon 4. maja najavljeno je delimično otvaranje gradskog saobraćaja, a nakon toga i otvaranje kafića i restorana.

Neke kulturne ustanove, poput Narodnog muzeja, otvorene su prošle sedmice, ali kada će biti otvorene ostale, još uvek je neizvesno.

Iako je epidemiolog Predrag Kon juče izjavio da je struka je protiv otvaranja vrtića i škola pre 1. juna, postoje indicije da će se to, bar parcijalno, desiti znatno ranije.

Prema saznanjima N1, za sutra je u Ministarstvu prosvete zakazan sastanak na kome će se raspravljati o uslovima pod kojima bi predškolske ustanove mogle da počnu sa radom, a pojedini roditelji su danas dobili poruke u kojima ih iz vrtića mole da se izjasne da li je za njihovo dete vrtić jedina opcija za čuvanje.

Kon je večeras najavio da će popuštanje mera biti tema i sutrašnje sednice Kriznog štaba, na kojoj će biti donete i nove odluke.