Foto: Vesna Lalić

Direktor fotografije RTS-a Vasko Vasković i odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović kandidati su za novog generalnog direktora Radio-televizije Srbije i jedini koji su ispunili uslove. Prijava aktuelnog direktora Dragana Bujoševića, kojem je u maju istakao mandat i koji od tada obavlja funkciju vršioca dužnosti, odbijena je, ali u vazduhu ostaje pitanje: Može li i pod kojim uslovima on da ostane na poziciji?

„U civilizovanijim zemljama od naše, po procedurama svih ozbiljnih nacionalnih servisa, jedan od kandidata koji su ušli u najuži izbor mora da bude izabran. Odbacivanje svih kandidata i stavljanje trećeg lica u V.D. stanje, ukazalo bi na izbornu nekompetentnost Upravnog odbora i izazvalo njihovu kolektivnu ostavku“, naveo je Vasović u svom autorskom tekstu za Direktno.rs i time nagovestio mogućnost da Bujošević uprkos svemu ostane na čelu javnog servisa bar još neko vreme.

Kako stoji u Pravilniku o izboru imenovanih lica (član 10), da bi bio imenovan za novog direktora, kandidat treba da dobije dvotrećinsku većinu od ukupnog broja članova Upravnog odbora. Ukoliko se to ne desi, „raspisuje se novi javni konkurs za izbor generalnog direktora“. U tom slučaju, Bujošević bi mogao da ostane v.d. i da se sve nastavi po starom do daljeg.

Foto:Nemanja Jovanović

A možda bi mogao i ponovo da se prijavi na konkurs. Prema Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a, isti generalni direktor može najviše dva puta da bude izabran, ali Bujoševićeva prijava je ovog puta odbijena jer nije bila potpisana.

Pročitajte još:

„Generalni sekretar RTS-a je konstatovao da Bujoševićeva prijava nije bila ispravna, tako da nismo mogli da prihvatimo prijavu koja nije potpisana jer nije validna. To bi značilo da bilo ko za bilo koga može da pošalje prijavu, a da vi nemate potvrdu da se zaista radi o prijavljenom kandidatu“, izjavio je Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora RTS, agenciji Beta.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine sa mandatom od pet godina. On je u januaru 2019. godine navršio 65 godina i stekao uslov za penziju, ali Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Mandat mu je istekao početkom maja ove godine, nakon čega je odlučeno da ostane na funkciji v.d. do izbora novog direktora.

Ipak, Vuletić je početkom maja za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao da će novi direktor RTS-a biti izabran „u predviđenom roku“, prema zakonu i statutu. Rok za izbor generalnog direktora Radio-televizije Srbije je 20. avgust.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare