Vasko Vasović: Idealan sam za direktora RTS-a, oporaviću ga

Društvo 17. jun. 202020:51 > 23:3111 komentara
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Direktor fotografije Radio-televizije Srbije (RTS) Vasko Vasović, koji je juče zvanično predao prijavu na konkursu za generalnog direktora RTS-a, kaže za Nova.rs da je on jedini kandidat koji može da oporavi javni servis, koji se zbog neodgovornog ponašanja sadašnjeg direktora Dragana Bujoševića, ali i upravnog odbora koji ga podržava, nalazi pred potpunim rasulom.

„RTS je do sada imao 14 direktora, ne računajući tročlanu komisiju 2000. godine. Od  prvog direktora Mirka Tepavca, svi su bili postavljeni ili kao politički radnici ili kao novinari poslušnici“, kaže Vasović i dodaje:

„Ovo je prvi put da će na javnom konkursu doći neko ko nije postavljen, i ko nije novinar ni politički radnik, nego običan snimatelj.“

Na pitanje zbog čega je uveren da će baš on biti izabran na konkursu, odgovara da je on jedini idealan kandidat i poziciji i opoziciji.

„Ja sam jedini izbor i jednima i drugima, jer sam potpuno politički neobojen, neutralan i ne pripadam nikome. Nemam ni životnu ni profesionalnu mrlju, da bi neko mogao da me zloupotrebi i kontroliše u svemu tome“, kaže direktor fotografije na RTS-u.

Tvrdi da je na njegovoj strani to što odlično poznaje komplikovan i glomazan sistem RTS-a.

“Većina tih direktora koji su bili tu nisu bili obučeni za vođenje tog sistema i skoro svih 14 su ili smenjeni, ili su otišli na drugačiji način”, kaže on i dodaje:

“To će isto da se desi Bujoševiću ako dobije još jedan mandat od pet godina, znači neće ga sačekati do kraja.”

Kako kaže, sistem u javnom servisu je pred potpunim rasulom.

“RTS je potpuno devastiran nesposobnim saradnicima, lošim poslovnim potezima, zloupotrebama službenih položaja”, ističe Vasović i dodaje da se to sve može videti u izveštaju Državne revizorske inspekcije.

Kako kaže, za takvo stanje u RTS-u odgovoran je sadašnji direktor Dragan Bujošević, ali ne samo on već i upravni odbor koji ga podržava.

Na pitanje, ukoliko dobije mandat, na koji način planira da popravi stanje u javnom servisu, odgovara da je ključ njegovo dugogodišnje iskustvo.

“Ja sam obučavan skoro 40 godina upravo za upravljanje takvim stvarima. Poznajem svaku stavku tog tehnološkog sistema”, kaže sagovornik Nova.rs i dodaje:

“Da biste mogli da upravljate svim tim morate da imate sposobne saradnike. Ima stvari koje ja ne znam, ali znam ko zna i pitam. Takve stručnjake bih i postavio u svoj tim”, kaže Vasović i naglašava da već ima spreman kompletan tim stručnjaka, koje će će postaviti ukoliko postane direktor RTS-a.

Poručuje da on planira da izvrši konverziju RTS-a iz političkog u javani servis, koji će doneti koristi i poziciji i opoziciji.

Podseća da je to što je od zaposlenih dobio podršku u vidu peticije i što je javno izneo svoj program, presedan kakvog nije bilo u istiriji izbora direktora RTS-a.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine. Mandat generalnog direktora je pet godina što znači da ga je UO RTS-a izabrao da bude na ovoj funkciji do sredine 2020. godine.

Međutim, u januaru 2019. godine Bujošević je napunio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

RTS je 29. maja raspisao konkurs za generalnog direktora. Od tada je počeo da teče rok od mesec dana za dostavljanje prijava i rok od 45 dana za imenovanje novog generalnog direktora od strane Upravnog odbora RTS-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar