Foto: Arhiva

Predsednika CLS-a, Nikola Jovanović, uputio je otvoreno pismo ministarki energetike, razvoja i zaštite životne sredine i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović i nekadašnjoj ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom železničkih nesreća kod Jagodine i Resnika, prilikom kojih je došlo do izlivanja opasne sumporne kiseline i rizika koji transport opasnih materija kroz tunel Vračarski tunel predstavlja po sigurnost i zdravlje Beograđana.

Naime, Jovanović je u pismu poručio ministarki Mihajlović, „da je svesno ugrozila bezbednost Beograđana“, te da su „nesreće kod Jagodine i Resnika samo opomena“.

Pismo Jovanovića prenosimo u celosti:

„Poštovana gospođo Mihajlović,

Imajući u vidu da petogodišnjicu Vašeg obećanja da će svi vozovi u Srbiji ići bezbedno 120 km na sat “obeležavamo” novim železničkim nesrećama, pitamo Vas sledeće:

1. Da li osećate odgovornost što su se u sedam dana desile dve železničke nesreće koje su za rezultat imale i izlivanje izuzetno opasne sumporne kiseline?
2. Zbog čega nije izgrađena obilazna pruga oko Beograda za prevoz opasnih materija koja je i po Vašim rečima bila preduslov za zatvaranje pruge oko Kalemegdana?
3. Da li ste svesni da su Beograđani u stalnom riziku od teške ekološke nesreće u centru grada, jer ste dozvolili da se opasne materije prevoze Vračarskim tunelom, koji je projektovan samo za putnički saobraćaj?

Smatram da projekat Beograd na vodi nije važniji od zdravlja Beograđana i ne sme da dovede Beograđane u rizik od ozbiljne ekološke katastrofe koja može da ugrozi zdravlje i živote.

U očekivanju Vaših odgovora,
Nikola Jovanović,
predsednik Centra za lokalnu samoupravu“

Podsetimo, Nikola Jovanović objavio je na svom Tviter nalogu fotografije železničke nesreće koja se sinoć dogodila u Bagrdanskom tesnacu kod Jagodine, kada je iz šest vagona curila sumporna kiselina.

 

Vagon tovaren sumporom prevrnuo se na bok u 19.30 sati između železničkih stanica Bagrdan i Jagodina, na deonici pruge Niš – Lapovo. Prevoznik „Srbija Kargo“ saopštio je sinoć da je reč o petom vagonu od lokomotive.

Podsećanja radi, pre osam dana, železnički saobraćaj između Beograda i juga Srbije bio je u prekidu, jer je između železničkih stanica Resnik i Pinosava, iz sastava teretnog voza prevoznika „Srbija Kargo“ iskliznuo prvi vagon tovaren sumpornom kiselinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare