Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sledeće sedmice ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima

Srbija je ovog vikenda pod uticajem visinskog ciklona, uz svežije vreme i pljuskove. Ima uslova i za grmljavinske oluje i nepogode, upozorava meteorolog Đorđe Đurić.

„Sledeće sedmice ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima. Srbija je ovog vikenda pod uticajem visinskog ciklona iznad našeg područja, a oblačnost sa padavinama u sklopu njega kruži nad Balkanom i našim područjem. Ujedno, u sklopu ovog ciklona nalazi se i jezgro hladnije vazdušne mase. U nastavku vikenda u Srbiji će biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom“, navodi Đurić.

Najviše padavina očekuje se u subotu krajem dana, tokom noći i u nedelju ujutro. U većem delu Srbije očekuje se ukupno da padne od 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, naročito u oblastima grmljavinskih oluja i nepogoda i u tim predelima lokalno može da u kratkom vremenskom intervalu padne i preko 50 litara. Najmanje padavina očekuje se u Banatu, gde će se katastrofalna suša nastaviti.

„Inače, u mnogim predelima Srbije padavine su i više nego zakasnele, naročito u Vojvodini. Maksimalna temperatura biće danas (subota) od 20 do 28 stepeni, u Beogradu do 24 stepena. U nedelju pre podne u Vojvodini očekuje se razvedravanje, pa će od sredine dana biti sunčano. U ostalim predelima Srbije postepeni prestanak padavina i razvedravanje očekuje se posle podne i uveče. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 22 stepena na jugu Srbije do 32 stepena na severu Vojvodine, u Beogradu do 27 stepeni“, kaže on.

Početkom sledeće sedmice očekuje se postepeno slabljenje visinskog ciklona, pa se u Srbiji očekuje znatno toplije i preztežno sunčano, uz dnevni razvoj oblačnosti i tek ponegde uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće u ponedeljak i utorak od 29 do 33 stepena, u Beogradu do 32 stepena.

Nevreme, kiša, leto, letnja kiša, ulica pod vodom
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U sredu i četvrtak nad Srbijom se očekuje prostiranje termičkog greneba na visini, pa će sa jugozapada uslediti advekcija vrele vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike. Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće preko 35°C, a u četvrtak i do 38-39 stepeni. U petak se sa severozapada očekuje prodor visinskog ciklona i narušavanje termičkog grebena, a u sklopu visinskog ciklona i hladnog fronta sa severozapada očekuje se naoblačenje i zahalađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode, jer će se nad našim područjem sukobiti vrela vazdušna masa sa juga i hladna sa severa, a tako će biti raspoređena i temperatura“, kaže Đurić.

Maksimalna temperatura u petak biće od 28 stepeni na severozapadu do 38 stepeni na istoku Srbije, do kraja dana u svim predelima u osetnijem padu, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. U Srbiji će tokom narednog vikenda biti osetno svežije i promenljivo oblačno, još u subotu ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i uz jak severozapadni vetar, dok će u nedelju biti suvo. Maksimalna temperatura biće u daljem padu i u nedelju će u većini predela biti oko 25 stepeni. Od 22. avgusta uslediće stabilizacija vremena i povratak leta, a temperature će biti u porastu na vrednosti koji stepen iznad 30.

Bonus video: Haos u vozu za Split, spavaju jedni drugima na glavama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar