Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbiju i ovog vikend očekuje zabrana kretanja koja stupa na snagu danas u 18 časova i trajaće do ponedeljka u pet ujutro. Portal Nova.rs vas podseća ko i pod kojim uslovima može da se kreće i tokom policijskog časa.

Od zabrane kretanja izuzeti su pripadnici policije, vojske i službi bezbednosti, kao i građani koji imaju posebnu dozvolu za kretanje. Te dozvole je moguće dobiti i elektronskim putem.

Pravo da se slobodno kreću u vreme policijskog časa imaju i lekari, farmaceuti i ostali zdravstveni radnici, ali je važno da sa sobom imaju licencu. Od zabrane kretanja su izuzeti i stomatolozi koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije da pružaju hitne intervencije tokom policijskog časa.

Građanin, kome je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, može da se kreće u vreme policijskog časa, i to u pratnji najviše dve osobe koje mu pomažu.

Novina u odnosu na zabrane kretanja koje su važile prethodnih vikenda u Srbiji je činjenica da sada osobe starije od 65 godina, za koje važi zabrana kretanja tokom dana, mogu utorkom, petkom i nedeljom izađu i prošetaju na pola sata, u prečniku od 600 metara od kuće i u to vreme policijskog časa.

Osobe sa autizmom i osobe koje imaju smetnje u razvoju imaju pravo da izlaze tokom policijskog časa, ali je neophodno da budu u pratnji jedne odrasle osobe, roditelja ili staratelja.

Kretanje i okupljanje je zabranjeno na javnim površinama, te tako svi koji imaju svoje terase i dvorišta slobodno mogu, bar na taj način, da izađu iz zatvorenog prostora.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poljoprivrednici u Srbiji, kako je više puta rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji.

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu da prošetaju svoje ljubimce tokom trajanja policijskog časa od 23 časa do 1 ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Dežurni tokom policijskog časa

Tokom policijskog časa dežuraju pojedine apoteke i bezinske pumpe.

Tako u glavnom gradu tri apoteke Apotekarske ustanove „Beograd“ dežuraju 24 sata. Reč je o apoteci  „Prvi maj“, u Ulici Kralja Milana 9, apoteci „Bogdan Vujošević“, u Bulevar maršala Tolbuhina 30 u Novom Beogradu, kao i apoteci Gornji Grad u Lazarevcu.

Dežurne su i apoteke privatnog lanca BENU. Neprekidno 24 časa dnevno rade apoteke Benu na Đermu u Bulevavaru kralja Aleksandra 182, u Pančevu u Ulici Olsobođanje 4A, u Nišu u Vizantijskom bulevaru 1A i u Novom Sadu u Bulevaru Mihajla Pupina 9.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Određene benziske stanice NIS Gasproma rade 24 časa i dostupne su za snabdevanje državnih organa, zdravstvenih i drugih javnih institucija, kao i pravnih i fizičkih lica sa posebnim dozvolama za kretanje tokom trajanja policijskog časa. Spisak tih stanica na području cele Srbije možete naći ovde.

I kompanije OMV ima dežurne benzinske stanice. U Beogradu su to one na Adi Ciganliji i u Ulici Jurija Gagarina, u Novom Sadu u Partizanskoj ulici, u Nišu u Bulevaru Vizantije, u Čačku u Bulevaru oslobodilaca i u Kraljevu u Ulici Dušana Popovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar