Foto: Slobodan Jovićević/Sindikat Sloga

Na obaveštenje koje je načelnicima odeljenja i glavnim sestrama prosledio vd direktora OB Užice, Slobodana Jovićevića, o ukidanju 100% nadoknade za zaposlene u izolaciji, reagovao je sindikat Sloga u tom gradu.

Sindikat tvrdi da se na ovaj način uskraćuju prava zaposlenim zdravstvenim radnicima koja su doneta Aneksom posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, donetim prošle godine. Dr. Slobodan Jovićević kaže da je u pitanju odluka RFZO-a, te da je samo prosledio obaveštenje koje je dobio od direktora Zdravstvenog Centra Užice. PR Zdravstvenog centra, sa druge strane, kaže da direktor ove ustanove nije doneo takvu odluku, te da je u pitanju greška pravnika koji je preporuku preveo u odluku i direktora bolnice doveo u zabludu.

Užice, bolnica, ukidanje 100% nadoknade za zaposlene u izolaciji
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Obaveštenju koje je 24. septembra vd direktora OB Užice dr Slobodan Jovićević, navodi se da nadoknada od 100% zarade više neće primenjivati za dijagnozu Z29.O, tj. onima koji sa posla odsustvuju zbog naložene izolacije. Sindikat Sloga Užice, reagovao je na ovaj dopis, smatrajući da su prava zaposleih na ovaj način ugrožena.

Užice, bolnica, ukidanje 100% nadoknade za zaposlene u izolaciji
Foto: S.Jovićević- sindikat Sloga

„Direktor se pre svega nije izjasnio odakle je stiglo to obaveštenje, da li je naredbodavnog karaktera ili je upoznavanje ali pošto je sa pozicije direktora prosleđena nižim instancama, onda se može smatrati naredbom. On se ne poziva na osnov kojim se zaposlenima ukida pravo na 100% plaćeno odsustvo a koje je definisano važećim kolektivnim ugovorom koji važi za sve zdravstvene radnike na teritoriji Republike Srbije u kome piše da, kada je neko poslat u izolaciju zbog kontakata sa kovid obolelim dok je obavljao radne zadatke, ima pravo na naknadu od 100%. To pravo je moglo biti ukinuto novim Aneksom ugovora koje bi donelo Ministarstvo zdravlja jer važeći aneks je primaran u odnosu na odluke nižih instanci“, kaže za Nova.rs predsednik Sindikata Sloga Užice Glišo Vidović.

Od koga je stiglo obaveštenje koje je direktor bolnice prosledio načelnicima odeljenja i glavnim sestrama pitali smo lično njega, ditektora Slobodana Jovićevića. Rekao nam je da obaveštenje nije poteklo od njega.

„To je obaveštenje koje je prosledio RFZO, jel vi znate ko plaća bolovanje? To je odluka fonda koji je to prosledio nama tj.Zdravstvenom centru, ja sam dobio papir od direktora Zdravstvenog centra i prosledio ostalima. Odnosi se na kontakte, na lica kojima je izrečena mera izolacije od strane sanitarnog inspektora, koji su zaposleni u Zdravstvenom centru. Ta odluka je prosleđena svim direktorima zdravstvenih jedinica kao i meni, to je obaveštenje a ne odluka, za ostalo pitajte fond“, rekao nam je u kratkoj izjavi Jovićević.

Republički fond zdravstvenog osiguranja, zaposlenima u zdravstvu kao i svim zdravstveno osiguranim radnicima na teritoriji Srbije, nadoknadu za isplatu bolovanja vrši u iznosu od 65%, što se očekuje da zna i direktor užičke bolnice. Razliku do iznosa 100% isplaćuje poslodavac iz sopstvenih sredstava, u ovom slučaju što je definisano i pomenutim Aneksom posebnog kolektivnog ugovora.

Užice, bolnica, ukidanje 100% nadoknade za zaposlene u izolaciji
Foto: S.Jovićević- sindikat Sloga

*

Užice, bolnica, ukidanje 100% nadoknade za zaposlene u izolaciji
Foto: S.Jovićević- sindikat Sloga

Od koga je stiglo sporno obaveštenje i da li je ono primenjivo, pokušali smo da saznamo od direktora Zdravstvenog centra Užice, koji je, kako tvrdi Jovićević, ovo obavetenje prosledio rukovodiocima organizacionih jedinica. Izjavu smo dobili od PR Zdravstvenog centra, Danijele Vasiljević.

„Direktor Zdravstvenog centra u tome nije učestvovao i nije izdao nikakvu odluku. Problem je nastao kada je pravnica pogrešno protimačila preporuku i definisla je kao odluku, pa tako dovela u pravnu zabludu direktora bolnice Jovićevića. Održan je sastanak i iz tog razloga se povlači ta odluka koja nije ispravna pa ćemo i dalje raditi kao i ranije, držaćemo se odluke Vlade tj Ministarstva zdravlja, kojom se bolovanje u slučaju izolacije plaća 100%“, rekla je za naš portal Danijela Vasiljević.

Od izdavanja obaveštenja o izmeni isplate bolovanja za zaposlene u izolaciji pa do njenog povlačenja prošla su čak tri dana. Prethodna odluka, o obaveznom PCR testu za zaposlene zdravstvene radnike koji se vraćaju sa godišnjeg odmora, i to o trošku zaposlenih, na snazi je u užičkoj bolnici bila jedan dan, povučena je i tada nakon reakcije sindikata Sloga.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 27.09.2021..mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare