Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC

"Stanje u Domu zdravlja u Nišu je stabilizovano", rekao je za N1 direktor te ustanove Milorad Jerkan posle kratkog zastoja u analizama koji se dogodio u ponedeljak i utorak, zbog nedostatka reagenasa.

Da li je došlo do preko potrebne isporuke materijala ili je do „stabilizacije“ došlo na neki drugi način, nije precizirao, niti smo uspeli da saznamo u PR službi.

Da će kovid ambulante u Nišu prestati da rade analize, Jerkan je upozorio tokom vikenda, rekavši da RFZO mesecima ne reaguje na zahtev za dodatna novčana sredstva za laboratorijske materijale koje je Dom zdravlja potrošio usled povećanja broja pacijenata tokom epidemijskih talasa kovida-19.

Fond je negirao te tvrdnje, ali se iz njihovog saopštenja moglo videti da će tek ove nedelje opredeliti dodatna sredstva.

Šta se događalo juče i danas u laboratoriji Doma zdravlja i da li se jesu ili nisu radile analize krvi, javnost je mogla da sazna jedino preko pacijenata jer se posle obelodanjivanja problema u komunikaciji sa RFZO, uprava nije oglašavala.

Da jeste bilo problema tokom ponedeljka sa laboratorijskim analizama i da je vršena neka vrsta preraspodele poslednje količine reagenasa po stepenu hitnosti, posvedočili su anonimno i neki od medicinskih radnika.

Pojedinim „nekovid“ pacijentima su, prema nezvaničnim saznanjima, izabrani lekari bili prinuđeni da savetuju da „sačekaju nekoliko dana“ sa analizama dok se situacija ne sredi. Neki tvrde da su iz laboratorije vraćani jer nema reagenasa, sa savetom da pozovu telefonom „sutra“.

Međutim, prema tim saznanjima, oni koji su morali na operaciju ili su bili u statusu hitnih slučajeva, jesu laboratorijski zbrinjavani i od ponedeljka kao i ranije.

„Stabilizovana je situacija u laboratoriji Doma zdravlja, to je sve što za sada mogu da kažem“, rekao je kratko Milorad Jerkan preko telefona.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić je u ponedeljak saopštio da ta ustanova ima dovoljno sredstava za rad laboratorija ali da zna da ima nekih problema u Domu zdravlja te da zajednički prevazilaze situaciju kako bi svi pacijenti dobili sve sto je neophodno.

„Znam da je valjda bilo malo problema u Domu zdravlja, ali mi smo prihvatili sve pacijente, radimo zajedno i niko neće ostati bez potrebnih analiza“, izjavio je Perišić.

BONUS VIDEO: Kisić: Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 20 časova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar