Foto: Arhiva

Pre tačno godinu dana u Srbiji je ukinuto vanredno stanje, prekinuta je era policijskog časa i višednevnog zaključavanja. U međuvremenu, korona se nije predala i u više pikova nam je dokazala da je još uvek tu. Profesor Zoran Radovanović se u razgovoru za naš portal prisetio svega kroz šta smo prošli od Đurđevdana do Đurvdena - svih grešaka, manipulacija i sakrivanja.

Vanredno stanje stupilo je na snagu 29. aprila. U međuvremenu, korona je, prema zvaničnoj statistici, odnela 6.478 života. Registrovano je ukupno 695.875 zaraženih. Nad ovim brojkama stoji ogromna senka sumnje i nepoverenja.

Više pikova korone, pune bolnice, brojne sporne odluke Kriznog štaba… Ipak, stigosmo nekako i do vakcinacije. Sve to stalo je proteklih godinu dana naših života.

Epidemiolog Zoran Radovanović ne misli da će se nam se nešto slično ponoviti. Zahvaljujući vakcinaciji, ne očekuje nove dramatične pikove i talase.

„Za godinu dana od kada je ukinuto vanredno stanje, naučili smo dve stvari – da se struka ne pita mnogo, da se medicinska nauka ne pita dovoljno. Naučili smo i da je sve politika“, primečuje Radovanović.

Iskusni epidemiolog se priseća i okolnosti pod kojima je ukinuto vanredno stanje. Ukazuje i na brojne manipulacije i sakrivanja.

„Mi smo vanredno stanje ukinuli na Đurđevdan, zato što je to iziskivala potreba za izborima. Uradili smo to kao sekirčetom da presečemo. Bez nužne postupnosti koju nalaže epidemiologija – jednu po jednu meru da ukidate, pa da pratite efekat. Mi smo prekinuli sve. Samo do izbora, pa posle kako bude. Zato smo imali katastrofalni letnji talas, koji drugi nisu imali. To je direktno uzrokovano političkom odlukom“, kritičan je Radovanović.

Podseća da je početkom jula „predsednik SNS“, ponovo najavio policijski čas, pa su se desile i demonstracije. Profesor Radovanović podseća i na veliki problem kada je reč o preciznom broju umrlih.

„Od tada je opet politika diktirala i nema govora o strožijim merama. Mi od tada imamo labav i landarav sistem koji je najbliži Švedskoj. Bitno je da se narod ne buni, a to što umire, to ćemo sakrivati – jedan pišem, tri krijem. To je bila politika. Kada gledate zvanične cifre, mi smo uspeli da živimo skoro normalno, a da ne umiremo više od ostalih. Mi smo sakrili znatan broj umrlih. Mi smo do kraja marta imali skoro 20.000 preminulih više nego što se očekivalo“, ukazuje profesor Radovanović.

Godinu dana kasnije kao kroz maglu sećamo se policijskog časa, potpune zabrane kretanja za najstarije. Još uvek nemamo ni odgovor na otkriće BIRN-a, prema kojem su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Još uvek ne znamo ni koliko nas je koštala nabavka respiratora koji sus stigli „po hitnom psotupku. Vanredno stanje je zvanično ukinuto, ali je za neke istine izgleda još uvek na snazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare