Izjava patrijarha Porfirija da priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve izazvala je iznenađenje u pravoslavnom svetu, naročito nakon saopštenja Svetog arhijerejskog Sabora da se Ohridska arhijepiskopija vraća u kanonsko jedinstvo sa SPC. Kako saznaje Nova.rs, upravo su odluka o povratku Makedonaca i molba koja upućena arhijerijima, učesnicima Sabora, presudno uticali na ovu odluku.

Pročitajte još...

Priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve saopšteno je danas u Skoplju. Da SPC priznaje MCP, objavio je patrijarh Porfirije, nakon zajedničke litrugije, druge koja je održana nakon istorijskog pomirenja i povratka Ohridske arhiepiskopije u kanonsko jedinstvo.

“Sveti arhijerejski Sabor SPC je jednoglasno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve, te Sabor naše crkve blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost“, poručio je poglavar SPC.

Kako je došlo do molbe i autokefalnosti

Jedna od prvih odluka nedavno završenog Sabora SPC bila je da se Ohridska arhiepiskopija vraća u kanonsko jedinstvo sa SPC.

Tako je spor, koji datirao još od davne 1967. godine, kada se Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC, rešen, a već sutradan je u Beograd na zajedničko bogosluženje stigla delegacija iz Makedonije predvođena arhiepiskopom Stefanom.
Kako saznaje Nova, oni su tokom boravka u Beogradu dostavili i pismo članovima Svetog arhijerejskog Sabora u kom mole da im SPC prizna autokefalnost.

“To je bilo ujedno i jedino rešenje, rešenje koje odgovara i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i našoj braći u Makedoniji. Istine radi, oni su mogli da traže autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, ali je i njima bilo mnogo lakše da dogovor traže u razgovoru sa SPC”, objašnjava naš izvor iz Patrijaršije.

Prema rečima našeg sagovornika, ova odluka bila je strogo čuvana tajna i učesnici Sabora su bili saglasni da bi nju trebalo da saopšti patrijah Porfirije na svečanosti u Skoplju.
Zato je, kako kaže, ova informacija izostala iz zvaničnog saopštenja SPC, objavljenom po okonačnju skupa arhijereja.

“Vraćanje u kanonsko jedinstvo Ohridske arhiepiskopije bio je neophodan korak u pravcu priznavanja autokefalnosti MCP . Učesnicima Sabora je preneta poruka da se naša braća iz Makedonije kaju zbog načina na koji je izazvan raskol 1967. godine i da su njihovi prethodnici na pogrešan način pokušali da se izbore za autokefalnost. Istovremeno, upućena je molba i da SPC prizna Makedonsku pravoslavnu crkvu”, poručuje naš sagovornik.

Foto: Spc.rs

Nesumnjivo, navodi naš sagovornik, da obe države, Srbija i Severna Makedonija, gledaju blagonaklono na ovu odluku i napominje da ovo rešenje u značajnoj meri olakašava funkcionisanje dveju crkava:

“Jedini uslov koji smo izneli jeste da naši episkopi budu uključeni u rad Ohridske arhijepiskopije, koja ponovo u punom kapacitetu. Veoma je značajno što će sada, posle toliko godina, naši arhijereji moći da služe u hramovima i crkvama u Makedoniji”.

Kako je rečeno našem portalu, sada se očekuje reakcija drugih pravoslavnih crkava, pre svega vaseljenskog patrijarha, Vartolomeja, koji je ranije ovog meseca priznao “Ohridsku arhijepiskopiju”.

“Oni su ranije imali stav da svi treba da selede Carigrad, da oni priznaju autokefalnost, a da ostale crkve slede to. Ovde je došlo do obrnute situacije, stoga će biti zanimljivo videti kako će reagovati oni, Ruska pravoslavna crkva, ali i Bugari, koji imaju određene interese kad je reč o ovom crkvenom entitetu”, podvlači sagovornik Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare