Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa još jedna osoba je preminula od posledica koronavirusa, dok su nove 83 osobe zaražene.

Od poslednjeg preseka testirano je 6.663 građana.

Na respiratorima se, kao i juče, nalaze 22 pacijenta.

Trenutno je hospitalizovano 294 osoba.

Ukupan broj smrtnih slučajeva tako je porastao na 745.

Procenat smrtnosti je 2.25 odsto.

***

Podaci do kojih je došao nedeljnik NIN pokazuju da je samo tokom jula na koronavirus u Srbiji testirano barem sto hiljada ljudi manje nego što je objavljeno, a zaraženo je bilo bar 6,5 hiljada više.

***

Od početka školske godine u ukupno 25 beogradskih škola prijavljeni su slučajevi zaraze koronavirusom, a zaraženo je ukupno 28 đaka, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Virus se, kako su rekli u ovoj ustanovi za Nova.rs, pojavio u 20 osnovnih i pet srednjih škola.

U Beogradu je ukupno zaraženo 28 đaka, a od toga je pet iz srednje škole.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon izjavio je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

“Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji”, rekao je Kon.

Kada je reč o pooštravanju postojećih mera on je istakao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno “pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji”.

***

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” neće održati protest 26. septembra zbog konstruktivnog razgovora sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i celokupne epidemiološke situacije u zemlji, saopšteno je nakon sastanka.

„Direktori su moja odgovornost i izbor, preuzeo sam da ću preuzeti dodatne mere ispitivanja, a posebno je kompleksna situacija u Novom Pazaru“, izjavio je  ministar zdravlja Zlatibot Lončar posle razgovora sa lekarima iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida, čiji je predstavnik Vuk Vučić rekao da je najvažnija tema pritisak na kolege.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram