bušenje ušiju bebama
Bušenje ušiju bebama; Foto: Dzmitry Kliapitski / Alamy / Alamy / Profimedia

Tri bebe koje su iz Aranđelovca prebačene u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu, pod stalnim su nadzorom, ali lekari za sada ne mogu da prognoziraju tok njihove bolesti, saznaje Nova.rs od svojih izvora. Kod dve bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju i daljem praćenju.

Nova.rs od izvora u UKC saznaje da je od dve inficirane bebe, jedna na respiratoru, ali da je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Prema rečima našeg izvora, u praksi se retko dešavalo da se bakterijom legionela zaraze novorođenčad, te ne mogu da preciziraju kako će inficirane bebe reagovati na lečenje i terapiju.

Kako smo ranije objavili na našem portalu, opasna bakterija legionela izolovana je u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice. Tri bebe sa sumnjom na infekciju, hitno su iz porodilišta prebačene u Centar za neonatologiji Klinike za pedijatriju u UKC Kragujevac.

Zbog pojave ove bakterije, zavladala je panika među trudnicama koje čekaju porođaj, a mnoge od njih traže način da se prebace u druge bolnice.

Jedan od lekara iz aranđelovačke bolnice, potvrdio je za naš portal, da je porodilište neuslovno za nove porođaje.

„Još nema uslova za bezbedne porođaje, jer legionela dolazi iz ventilacije i direktno ugrožava život pacijenata. Inspekcija je bila pre dva dana, bili su juče, a tu su i danas. Da ironija bude veća, bolnica se renovira, ali ovde još ništa nije završeno, a predsednik nam dolazi uskoro. Posao čišćenja ventilacije je dug proces i nije jednostavan. Trebalo je da radimo sa smanjenim kapacitetom, jer ovo je zaista opasno“, rekao nam je lekar, koji je zamolio da ostane anoniman.

Kako smo saznali od naših sagovornika iz Aranđelovca, najavljeno je da će 10. marta predsednik Aleksandar Vučić doći da otvori renoviranu bolnicu.

„Dolazi da otvori bolnicu koja se i dalje raspada. Ta ustanova nema ni direktora, već vršioca dužnosti. Tragično je da njima nije bitan život bebica koje su tek rođene. U toj bolnici se nižu problemi, a renoviraju je već četiri godine i nikako da završe. Zimus kad je bilo najhladnije, u porodilištu nije bilo grejanja, žene su se porađale na temperaturi od 10 stepeni, pa smo nosili grejalice da zaposleni probaju da ugreju sobe“, revoltirana je Slavica Simić iz Aranđolvca, čija đerka uskoro treba da se porodi u toj bolnici.

Bonus video: Simptomi Fragilnog X sindroma_ Bebe kasnije puze, sede, prohodaju i govore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar