Foto: Shutterstock/bibiphoto

U porodilištu u Opštoj bolnici u Aranđelovcu tri bebe inficirane su bakterijom legionela. Novorođenčad su hitno prebačena na lečenje u Centar za neonatologiju Kliničkog centra Kragujevac, gde im se lekari bore za život. Opasna bakterija je, kako saznajemo, izolovana u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice, a inspekcija Ministarstva zdravlja je i dalje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Lokalno stanovništvo je u panici, a trudnice koje čekaju porođaj traže način da se prebace u druge bolnice.

„Celu noć od muke nisam spavala. Moja ćerka je u toj bolnici i treba da se porodi za sedam dana na carski rez. Videla sam objavu da su bebe zbog infekcije bakterijom legionela prebačene u Kragujevac. Nisam verovala da tako nešto može da se dogodi, ali sam se raspitala i pokušala da smirim ćerku. Na žalost, jedna od medicinskih sestara koja nam je prijateljica potvrdila je da su bebe prebačene u drugu bolnicu, da je juče bila inspekcija, ali da i dalje ispituju slučaj. Ćerka čeka porođaj, a strahuje za život svog deteta. Odvešćemo je u Kragujevac ili ćemo platiti 3.000 evra ako treba da se porodi privatno. Moramo da sačuvamo i njen i bebin život, a to nema cenu”, ispričala je za Nova.rs S.Simić iz Aranđelovca.

Naša sagovornica tvrdi da se svaki problem u ovoj zdravstvenoj ustanovi zataška zato što uprava očekuje dolazak predsednika države Aleksandra Vučića, koji će 10. marta svečano otvoriti renoviranu bolnicu.

„Dolazi da otvori bolnicu koja se i dalje raspada. Ta ustanova nema ni direktora, već vršioca dužnosti. Tragično je da njima nije bitan život bebica koje su tek rođene. U toj bolnici se nižu problemi, a renoviraju je već četiri godine i nikako da završe. Zimus kad je bilo najhladnije, u porodilištu nije bilo grejanja, žene su se porađale na temperaturi od 10 stepeni, pa smo nosili grejalice da zaposleni probaju da ugreju sobe“, revoltirano priča S.S.

Jedan od lekara iz bolnice u Aranđelovcu potvrdio je da su tri bebe prebačene u Kragujevac.

„Sumnja se na legionelu kod jedne bebe, a i ostale dve su verovatno inficirane. Aranđelovac još nema uslova za bezbedne porođaje, jer legionela dolazi iz ventilacije i direktno ugrožava život pacijenata. Inspekcija je bila pre dva dana, bili su juče, a tu su i danas. Da ironija bude veća, bolnica se renovira, ali ovde još ništa nije završeno, a predsednik nam dolazi uskoro. Posao čišćenja ventilacije je dug proces i nije jednostavan. Trebalo je da radimo sa smanjenim kapacitetom jer ovo je zaista opasno“, rekao nam je lekar, koji je zamolio da ostane anoniman.

Zaposleni kažu da u bolnici vlada opšte rasulo.

„Ovde je totalni haos. Najavljeno je bilo da će predsednik doći 10. marta da otvori renoviranu bolnicu, a sad su pomerili za 15. Imamo našminkane tri prostorije koje će biti snimljene, a ostalo je u haosu. Porodilište je sređeno, ali džaba kad je ventilacija puna bakterija, a i dalje radi. Prebrisan je i očišćen deo gde se uzimaju brisevi, ali to nije dovoljno. Postoje firme koje rade kompletno dezinfekciju veštačkih ventilacija i centralnih klima, ali je to jako skupo. U prostoriji gde je skener nemamo ni prirodnu ventilaciju i samo čekamo kada će radnici oboleti od karcinoma“ kaže za Nova.rs doktorka zaposlena u bolnici u Aranđelovcu, čiji je identitet poznat redakciji.

Iz Kliničkog centra Kragujevac potvrdili su da su bebe prebačene u njihov Centar za neonatologiju.

„Tri bebe prebačene su na lečenje u Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac“ potvrdila je za Nova.rs Vanja Đorđević, portparol ove ustanove.

Legionela napada pluća

Bakterija legionela (Legionella pneumophila) izaziva komplikacije kada putem sitnih kapljica dospe u pluća. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, ali ukoliko se organizam ne odbrani, kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku, osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem. Za razliku od legionarske bolesti, pontijačna groznica predstavlja akutnu respiratornu bolest bez upale. Simptomi su povišena temperatura, bol u mišićima, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, ždrelu i dijareja. Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cele godine, mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni.

Bonus video: Simptomi Fragilnog X sindroma_ Bebe kasnije puze, sede, prohodaju i govore

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare