Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Javne rasprave za nacrte zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i zakona o studentskom organizovanju trajaće do 17. aprila, objavilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je pozvalo stručnu javnost i sve zainteresovane na učešće u javnim raspravama kako bi se došlo do što boljih zakonskih rešenja.

Ministar Branko Ružić ocenio je da su ova dva zakona izuzetno važna za oblast visokog obrazovanja i studentskog organizovanja, jer dodatno uređuju akademski prostor i pružaju mogućnosti za unapređenje.

On je istakao da predložene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju omogućavaju da Srbija povrati punopravno članstvo Evropske asoicijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Dodao je da je posebno važno što Srbija prvi put dobija zakon o studentskom organizovanju.

„U Zakonu o visokom obrazovanju prepoznat je samo studentski parlament kao vid organizovanja. Nacrtom Zakona o studentskom organizovanju omogućava se stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja“, rekao je Ružić.

Zbog epidemiološke situacije ministarstvo će 31. marta i 7. aprila organizovati onlajn javne rasprave.

Nacrti zakona mogu se pronaći na www.mpn.gov.rs/dokumenta-i-propisi/javne-rasprave/ gde zainteresovani mogu saznati više i o prijavljivanju za javne rasprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar