Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Međunarodni dan borbe protiv transfobije i homofobije obeležava se danas, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da su pripadnici LGBT populacije ravnopravni članovi našeg društva i da se ne sme dozvoliti da njihova prava budu ugrožena zbog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

I pored pomaka, posebno kada je u pitanju pravni okvir koji se odnosi na položaj transrodnih i transpolnih osoba, ali i slobode okupl?anja, poverenica podseća da je nedavno sprovedeno istraživanje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o odnosu građana i građanki prema diskriminaciji, potvrdilo da prema LGBT građanima postoji velika socijalna distanca, ali istovremeno i svest da su oni jedna od najviše diskriminisanih društvenih grupa u Srbiji.

U saopštenju je navela da su diskriminacija na radnom mestu, omalovažavajući odnos u javnosti, kao i govor mržnje i fizički napadi na LGBT osobe, i dalje svakodnevnica za neke od njih, što pokazuje da su homofobija i transfobija prisutni i dalje.

Poverenica ističe da je neophodno kontinuirano preduzimati mere usmerene ka unapređenju položaja LGBT populacije, podsticati razvijanje kulture tolerancije, razumevanja, uvažavanja različitosti i nediskriminacije, kao i da je potrebno posvetiti posebnu pažnju odgovornom izveštavanju koje ne sme da karakteriše govor mržnje i senzacionalizam.

„Naša dužnost je da stvorimo uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, jer savremeno i odgovorno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije“, zaključuje Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare