Foto:N1

Sutra ujutru zasedaće Krizni štab zbog sve lošije epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom, a kako je najavio imunolog Srđa Janković razmatraće se određeno pooštravanje mera.

Napominjujući da neće prejudicirati šta će Krizni štab sutra odlučiti, on je rekao da će određeno pooštravanje mera biti razmatrano.

„Na prvom mestu skraćenje rada kafića, restorana i drugih objekata na 18 sati, što je i bio predlog inicijalno medicinskog dela Kriznog štaba“, rekao je Janković, koji je i član Kriznog štaba, u „Usijanju dana“ na Kurir televiziji .

Prema njegovim rečima, možda nas očekuje pooštravanja još nekih mera.

Janković je naglasio da je suština u sprovođenju mera, odnosno „da ono što smo imali i što imamo na snazi sve vreme, mora da se sprovede do kraja“.

U protekla 24 časa na koronavirus pozitivno je još 6.109, a od posledica bolesti izazvane ovim virusom umrlo je 29 osoba. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 186 pacijenata.

U Srbiji je trenutno zbog posledica zaraze hospitalizovano 5.589 osoba, a  od početka epidemije umrlo je 1.110 osoba.

Najveće žarište je i dalje u glavnom gradu, ali je u odnosu na prethodni dan povećan broj zaraženih i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Prema rečima člana Kriznog štaba Predraga Kona, situacija širom Srbije je kritična, posebno u Beogradu, gde je “iz vanredne prešla u katastrofalnu”.

U Srbiji je utorak počela primena novih mera u suzbijanju širenja koronavirusa – od 21 čas do 5 ujutru zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, ali i tržnih centara i prodavnica. Od te mere izuzete su apoteke, dostava hrane, benzinske pumpe za točenje goriva i privreda koja radi treću smenu.

Mere će važiti 15 dana, do 1. decembra, kada će vlada ponovo odlučivati o njima.

Međutim, premijerka Ana Brnabić rekla je juče da te mere jesu oročene na 1. decembar, ali to ne znači da će se čekati do tada ako nema rezultata za nekoliko dana.

„Nećemo čekati 1. decembar za dodatne mere ako vidimo da ove mere ne daju rezultat. Sačekaćemo tri, četiri, pet dana da vidimo pokazatelje. Nastavićemo da pratimo“, rekla je Brnabić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare