Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da "ovaj dan, svima treba da bude opomena i sećanje na stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma, među kojima i hiljade dece, koji su stradali samo zato što su bili druge vere, rase, nacionalnosti".

„Obaveza je i pojedinaca i celog društva da ne zaborave žrtve, a posebnu pažnju moramo posvetiti edukaciji dece i mladih, o tome koliko diskriminacija može biti opasna i dovesti do katastrofalnih posledica“, naglasila je danas poverenica.

„Ne smemo dozvoliti da u Srbiji, čiji je narod uz jevrejski i romski podneo najviše žrtava, na ovim prostorima, tokom Drugog svetskog rata, postoji bilo kakvo opravdavanje ili tolerancija prema fašističkim idejama i politikama. Srbija je medju malobrojnim državama kojima nema porasta antisemitizma, ali izolovani incidenti nas upozoravaju da mlađe generacije moramo naučiti da su njihovi vršnjaci pre samo 75 godina stradali samo zato što su bili drugi i drugačiji“, zaključila je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar