Foto: Zoran Lončarević

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, žali što je policija opet primenila silu nad demonstrantima, zapitavši vlasti da li vidi da nasiljem i brutalnim zastrašivanjem ne mogu da se reše socijalni problemi.

„Protesti u Beogradu večaras počeli su mirno, ali je nakon eskalacije nasilja pred vratima Skupštine od jedne grupe demonstranata policija opet primenila silu. Povređenih ima na obe strane. Srbija je duboko podeljeno i destabilizovano društvo sa ogromnim stepenom nezadovoljstva“, napisao je Janjić.

„Ključno pitanje jeste odakle toliki stepen nezadovoljstva u svim društvenim slojevima. Ovo nije samo bunt zbog koronavirusa, već je posledica godinama nagomilanog nezadovoljstva i nemogućnosti da se problemi reše demokratskim putem. Zato su izbori i bojkotovani u tolikoj meri.“

„Konvoji policije krstare centrom grada, hvataju i tuku rasterane demonstrante. Vidimo tužne scene u prestonici Srbije. Svakom normalnom je jasno da se brutalnim nasiljem i zastrašivanjem socijalni problemi ne mogu rešiti već će samo eskalirati novim nasiljem. Zar to vlasti ne vide?“

„Upotreba nasilja u protestima je pogrešna i nezakonita, ali činjenica da imamo toliki stepen nezadovoljstva posebno među mladima ukazuje da je nasilje nemoguće izbeći i kontrolisati dok se godinama nagomilani problemi guraju pod tepih. Nasilje policije će izazvati još jače proteste“, napisao je igman manastira Visoki Dečani.

 

„Dosta za večeras. Haos se nastavlja u toku noći. Bog da sačuva naš narod i podari nam razum i mir.“

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare