Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od kako su 28. marta mediji preneli izjavu direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanje Radojević Škodrić, da je doneta odluka o pomeranju granice za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, Jadranka Sekerić iz Beograda doživela je, i proživela, pravu dramu.

Pročitajte još:

Od suza radosnica do suza očaja, ova žena je ipak uspela da skupi snagu i hrabrost, iskoračivši ispred svih sa visoko podignutom i stisnutom cuclom u levoj pesnici, kao simbolom njene borbe za pravo koje joj pripada, a koje iz nepoznatih razloga nije mogla da ostvari, jer odgovora na pitanje “gde je zapelo sa stavljanjem nove procedure na snagu?” nije bilo. Obraćala se svima (medijima, organizacijama, predsedniku republike, RFZO-u), ali odgovora i dalje nije bilo.

“Kako je vreme teklo i približavao se moj 45. rođendan, shvatila sam da ukoliko sama ne istupim i ne podignem glas, ova šansa koja mi znači sve, ostaće samo još jedno neispunjeno predizborno obećanje. Biti majka, jedan od najsnažnijih ženskih instinkata, dao mi je još veću snagu, da onda kada sem borbe nije ostalo ništa drugo, izađem sama 11. jula ‘u minut do 12’ ispred zgrade Vlade RS i borim se za svoje pravo, za svoju šansu, sa svoju bebu.

Tačno ‘u minut do 12’ počeo je moj protest, na kojem sam javnost obavestila o svojih pet zahteva koje sam prethodno predala na tri adrese: Predsedniku Vlade RS Ani Brnabić, Ministru Zdravlja Zlatiboru Lončaru i Predsedniku RS Aleksandru Vučiću.

Foto: Dragan Miujan/Nova.rs

Zahtevala sam sledeće:

1. POD HITNO!!! Staviti na snagu nov pravilnik o vantelesnoj oplodnji, donet od strane RFZO-a 28.03.2022., kako bi komisije odmah počele sa prijemom zahteva parova kod kojih su partnerke starije od 43 godine.

2. Pre stavljanja na snagu ispraviti ogromnu nepravdu. Neophodno je uneti jednako važnu i veliku izmenu, po kojoj se starosna granica ne vezuje za datum rođenja žene, već za tekuću godinu u kojoj žena puni 45 godina.

3. Dati široka ovlašćenja lekarima koji treba da vrše individualnu procenu spremnosti žene za postupak vantelesne oplodnje.

4. Pravilnik mora da važi na teritoriji cele Republike Srbije i da bude jednak za sve žene bez ikakvih razlika.

5. Da novo formirana Vlada RS do kraja 2022. u saradnji sa Republičkom komisijom za vantelesnu oplodnju i Republičkim fondom za socijalno osiguranje, donesu nov pravilnik gde će starosna granica za vantelesnu oplodnju biti podignuta sa sadašnjih 45 na 50 godina starosti za žene.

Foto: Dragan Miujan/Nova.rs

Rok za ispunjenje ovih zahteva bio je 15. jul, do ponoći.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 14. jula Uredbu kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada. Službeni glasnik RS istog dana pod hitno objavljuje ovu uredbu, čime ona zvanično stupa na snagu. Ovo je bila ogromna vest i velika sreća za sve parove, gde su žene starije od 43, a mlađe od 45 godina.

Ovo je bila moja, ali i velika pobeda organizacija Šansa za roditeljstvo i Mame su zakon, koje su takođe vršile pritisak da se ova uredba donese što pre.

Međutim, RFZO-u je bilo potrebno još sedam dana (pet radnih dana) da Novo uputstvo objavi i prosledi. U međuvremenu sam nastavila da postavljam pitanja i da se oglašavam medijski i putem društvenih mreža. Tražila sam odgovore šta je sa moja preostala četiri zahteva, s obzirom da niko nije znao šta tačno piše u uputstvu.

Foto: Shutterstock

Tada sam rekla: Da, srećna sam! Ovo je ogromna vest i pobeda koja će velikom broju parova doneti šansu da se ostvare kao roditelji, ali ja mogu biti samo delimično srećna, jer ne znam šta piše u uputstvu… Da li je usvojen jednako bitan i jednako važan moj drugi zahtev? Ukoliko nije, počinjena je ogromna nepravda prema ženama koje su 1977. godište, a koje su do dana stupanja na snagu ove uredbe već napunile 45. godina.

Šta će biti sa mnom, ja za par dana punim 45, šta je sa ženama koje u narednih mesec dana pune 45, hoćemo li mi stići u tako kratkom periodu na komisiju?

Odgovor na ovo pitanje dobila sam na dan svog 45. rođendana, kada je u ranim jutarnjim časovima, RFZO na svojoj stranici objavio ‘Obaveštenje o načinu primene pravilnika’, koji je stupio na snagu dan ranije 21. jula. Tamo je stajalo da će meni, kao i svim ženama koje su napunile 45 godina u periodu od trenutka donošenja novog predloga pravilnika, zaključno sa tridesetim danom od dana stupanja na snagu, biti omogućen izlazak pred komisije za VTO, i zaključno sa 31. oktobrom 2022.godine. Zdravstvene ustanove su dužne da ovim ženama prioritetno zakažu komisije. Zbog nemilih događaja ova vest je u petak 22.07. prošla ispod radara, ali su je već u ponedeljak mnogi mediji preneli kada je predsednik Aleksandar Vučić u svom obraćanju izjavio da će žene sa navršenih 45 moći na VTO.

Foto: Shutterstock

U svakom slučaju ovo je Win-Win situacija! Osećam se odlično! Osećam se oslobođeno i ponosno! Danas sam više nego ikada odlučna i spremna da postanem majka! Ova borba me je samo još više osnažila.

Za mene je ovo tek početak jednog dugog puta i velike borbe. Srećna sam zbog svih žena koje su dobile šansu, ali sam i tužna zbog onih rođenih 1977. godine
u periodu od januara do 27. maja, koje su napunile 45. godina i kojima je ova šansa uskraćena, jer moj drugi zahtev nije usvojen.

Kontaktirale su me žene koje se osećaju oštećene ovakvom odlukom, ali i one koje su starije od 45, a svoju šansu su pronašle u mom petom zahtevu… Sve su to teške i tužne priče, međutim zbog ogromne diskriminacije, straha i stigme koja se vezuje posebno za starije nerotkinje, one nisu spremne da iskorače i javno podignu svoj glas. Razumem ih i mnogo mi je žao, ali moja borba u ovom obliku kako sam je vodila, se završava i prelazi na jedan institucionalni nivo. Svoje zahteve ću predati udruženjima za koja smatram da su adekvatna da vode ovakvu jednu borbu,
takođe planiram pisanim putem da se obratim novoj Vladi RS i novom Ministru zdravlja, ali mog ličnog protesta kakav je bio 11.07. ‘u minut do 12’ neće biti.

Foto: Dragan Miujan/Nova.rs

One koje se odvaže na ovu borbu imaće moju podršku i neće stajati same kao što sam 11.07.2022. ja stajala sama za sebe, svoju bebu i sve nas. Meni je sada najpotrebniji mir, da svoje telo spremim za komisiju i u zavisnosti od ishoda pristupim pripremama za postupak VTO-a. Kao što sam već rekla, za mene i mog supruga najveća borba tek predstoji, borba za našu bebu!

Medicina se munjevito razvija i svaki dan je nova šansa, tako da verujem da će naša država prepoznati ove trendove i da će buduća Vlada potpuno ukinuti starosnu granicu za VTO i dati pravo našim fenomenalnim lekarima, biolozima, embriolozima da sami procenjuju i donose za svaku ženu individualnu procenu da li je moguć ili ne, postupak koji će im pomoći da na svet donesu jedan novi život!

Hvala svima na podršci, hvala udruženjima Šansa za roditeljstvo i Mame su zakon, jer smo se svako na svoj način zalagali, borili i izborili.

Bebo, vidimo se!”

Bonus video: Jadranki ne daju da bude majka, njena poruka Vladi odzvanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare