Foto: Hill Street Studios / Tetra Images / Profimedia

Beograđanin Miljko Pavlović platio je dug za vodu još pre 14 godina, ali je njegov slučaj, ipak, stigao i do suda i do izvršitelja. Na njegovu sreću, potvrdu o uplati je sačuvao i pokazao im.

Kako piše RTS, pre 14 godina, njemu je stigla tužba iz beogradskog „Vodovoda“ za neplaćen račun. Kaže da je šest meseci zbog porodičnih problema bio u inostranstvu, ali čim se vratio – dug je izmirio.

„Od 2008. godine niti se meni na računu „Vodovoda“ pojavljivala stavka duga, niti kamate, ničega, da bih 9. decembra dobio obaveštenje od izvršioca da će mi se naplatiti preko PIO Fonda, samo osnovni dug, kamata ništa. Ja sam našao priznanicu iz 2008. da sam ja taj dug izmirio“, objašnjava Pavlović.

Međutim, i pored dokaza da je dug platio, njegov slučaj stigao je do izvršitelja. Naglašava da mu za to vreme nikada nije stigla opomena ni od suda ni od „Vodovoda“.

Pročitajte još:

Iz Komore javnih izvršitelja kažu da je u ovom slučaju rešenje ipak jednostavno – da obavesti izvršitelja da je dug izmirio i dostavi dokaz o uplati.

„Ovo nije za odlaganje, ovo je za okončanje izvršnog postupka. Verovatno je do propusta došlo zato što sud, odnosno sad postupajući javni izvršitelj, nije obavešten o tome. Onog trenutka kada je stranka obavestila javnog izvršitelja, on će proveriti navode i ukoliko je dugovanje izmireno, postupak će se svakako okončati“, navodi Filip Mitrović, javni izvršitelj.

U „Vodovodu“ navode da ima preko 10.000 nerešenih starih sudskih predmeta i da su prosleđivali obaveštenja o uplatama, ali da ne znaju zašto sud nije reagovao sve te godine.

„Sudovi su bili obavešteni o uplatama, ali ta obaveštenja nisu stigla do javnih izvršitelja prilikom preuzimanja predmeta. Ima izvršitelja koji nisu tražili informaciju već su odmah sprovodili naplatu prema stanju u spisima predmeta. Najčešći slučaj je da su glavni dugovi bili plaćeni, ali kamata i troškovi postupka nisu, te su postupci bili aktivni iako dužnici misle da su sve platili“, naglašava JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Sva dugovanja zastarevaju nakon 10 godina

Prema rečima izvršitelja, sva dugovanja posle 10 godina zastarevaju. Ako je rok protekao, kažu, stranke moraju da se pozovu na zastarelost.

„Bitno je napomenuti da zastarelost ne može da nastupi dok postupak traje, onog trenutka kada se postupak pokrene, a zastarelost nije nastupila ili se stranke na to nisu pozvale, rok zastarelosti se prekida“, kaže javni izvršitelj Filip Mitrović za RTS.

„U roku od deset godina zastarevaju potraživanja utvrđena pravosnažnom sudskom odlukom ili odlukom drugog organa. To je isto tako javni izvršitelj, ovde je definitivno sud. Ovde deset godina po pravosnažnoj sudskoj odluci se niko nije pomerio“, naglašava Jovan Ristić, pravni savetnik iz Udruženja potrošača „Efektiva“.

U slučaju da je novac skinut sa računa i prebačen na ime plaćenog duga, nadležni kažu da postoji mogućnost da dužnik tuži komunalno preduzeće i novac mu se vrati. Savetuju potrošače da primaju poštu koja stiže iz kancelarije javnih izvršitelja, kako bi na vreme mogli da ulože prigovor i ostvare svoja prava.

BONUS VIDEO: Šokantna računica profesora iz Šapca: Što manje struje troši, kilovat ga više košta!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar