Foto: ChiccoDodiFC / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditeljima dece koja idu u beogradske državne vrtiće danas su počele da stižu poruke da se, najkasnije do sutra u podne, izjasne da li im je vrtić jedina mogućnost za čuvanje dece. Iako je po rečima epidemiologa Predraga Kona struka protiv otvaranja vrtića pre 1. juna, ovo bi mogao da bude uvod u odluku o skorijem parcijalnom otvaranju ustanova za najmlađe.

U poruci koju su danas dobili pojedini roditelji, oni se mole da se što pre izjasne o potrebama svoje porodice.

„Molimo isključivo roditelje koji oboje imaju radnu obavezu i nemaju drugu mogućnost, i ne mogu da nađu drugo rešenje za čuvanje deteta, da prijave potrebu za vrtićem svojim vaspitačima“, stoji u jednoj od poruka koju su primili roditelji, uz molbu da budu odogovorni prema sebi i drugima.

Nekim roditeljima je rok za izjašnjavanje do večeras u 21 sat, dok je drugima ostavljena mogućnost da to urade do sutra u podne.

Roditeljima je u poruci takođe objašnjeno da se to od njih traži radi što bolje pripreme kapaciteta za otvranje vrtića. O početku rada vrtića i načinu prijema dece, kako je navedeno, biće obavešteni blagovremeno.

Poruke koje su danas počele da stižu roditeljima, mogle bi da budu uvod u sastanak, koji bi po saznanjima N1, trebalo sutra da se održi u Ministarstvu prosvete, a na kom bi trebalo da se raspravlja o uslovima pod kojima bi predškolske ustanove mogle da počnu sa radom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ekipa Nova.rs je prošlog petka, u dvorištu državnog vrtića „Čuperak“ na Novom Beogradu zatekla dve osobe u skafanderima, koje su vršile dezinfekciju, što bi mogao da bude još jedan nagoveštaj da je u toku priprema vrtića za skrorije otvaranje.

Međutim, sudeći po izjavama epidemiologa Predraga Kona, koji je i član kriznog štaba, za ovo ne postoji saglasnost struke. Po njegovim rečima, struka se protivi otvaranju vrtića i škola pre 1. juna.

„Dakle, ja sam već govorio da će morati da se otvara iz jednostavnog razloga… Ali, to nije mišljenje lekarskog tima. I to nikada nećemo moći da podržimo iz jednostavnog razloga što je potpuno jasno da je to moguće širenje“, rekao je  Kon na konferenciji za medije u Palati Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare