Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije prvi put. I danas se dogodilo da dok brojne novinarske ekipe čekaju kraj sednice Kriznog štaba i kao zapete puške se spremaju da prenesu informaciju o novim merama, neki mediji te mere već uveliko saznaju i objavljuju. To je poprimilo neslućene razmere, pa se naslov "Gotov Krizni štab" pojavio desetak minuta pre zvaničnog kraja sednice, pre nego što su se vrata otvorila i članovi Kriznog štaba počeli da se pomaljaju iz sale u palati "Srbija".

Predstavnicima medija koji su uredno čekali da se sednica završi i da im budu saopštene odluke o ublažavanju mera počeli su da zvone telefoni, urednici su se pitali odakle informacija da je Krizni štab gotov, a već je bila poznata i odluka o otvaranju tržnih centara od ponedeljka.

Dok su novinari objašnjavali svojim redakcijama da zvanične odluke i obraćanja još nema, vrata sale u kojoj zaseda Krizni štab bila su zatvorena i nije bilo nikoga ko bi mogao da im objasni o čemu se na današnjem zasedanju razmatralo i ima li nekih novih odluka.

Novinari, pomalo ljuti, samo su čekali da se prva osoba pojavi: „Ovo nije u redu, zbog čega mi ovde čekamo, dok drugi uveliko objavljuju?“, bujicom pitanja zasuli su sve one koji su zaduženi za komunikaciju sa medijima. Bilo je predloga da bi, kao deci u školama, članovima Kriznog štaba trebalo oduzimati telefone dok traje sednica.

Usledilo je obećenje nadležnih da će biti učinjeno sve da se slične situacije ne ponove.

Konačno, novinarima se zvanično obratio epidemiolog Branislav Tiodorović, pa su i njega pitali šta misli o onome što se dogodilo „cure“ pre završetka sednice Kriznog štaba.

Krizni štab Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nije red i nije lepo“, složio se Tiodorović i napomenuo da novinari koji uredno čekaju kraj sednice Kriznog štaba imaju njegovu podršku.

„Informacija mora da bude istinita, efikasna, pravovremena i istovremeno data svima“, rekao je Tiodorović.

Ističe da informacije ne bi trebalo da cure, bez obzira na to da li je dozvoljena upotreba mobilnih telefona na sednici Kriznog štaba ili nije.

„Na savesti je onog koji to rade. Onaj ko je savestan to sigurno nije uradio“, smatra Tiodorović.

Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve situacije, mada su novinari sada najburnije reagovali.

Svojevremeno se dešavalo da predstavnici premijerkinog kabineta izlaze za vreme sednice da demantuju neprecizne informacije koje pojedini mediji puštaju o odlukama sednice koje je još u toku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar