korona u srbiji
Branislav Tiodorović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će Srbija, shodno stavu Evrope i sveta, odlučivati o obaveznosti vakcinacije protiv koronavirusa. Nakon sednice Kriznog štaba, Tiodorović je u izjavi novonarima napomenuo da će svaka odluka biti zasnovana na nauci.

Tiodorović je, odgovarajući na pitanje u vezi sa jučerašnjom odlukom Evropskog suda koji je prihvatio stanovište Češke o obaveznoj vakcinaciji dece, rekao da ona odgovara našim odlukama od ranije, da deca koja treba da idu u školu i obdaništa treba da budu vakcinisana. On pojašnjava da se odluka Evropskog suda ne odnosi na vakcinu protiv korona virusa.

Tiodorović je naveo da je u vezi sa obaveznim vakcinama situacija u Srbiji čista i da ih trenutno ima 11.

On ističe da je apsolutna preporuka za zdravstvene radnike da moraju biti vakcinisani, i to svi koji nemaju neki zdravstveni problem zbog kojeg to ne bi mogli učiniti.

„I danas je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno određeno da ne možete mati mogućnost da zdravstveni radnik koji nije primio vakcinu protiv Hepatitisa B može da radi krvave intervencije. Ako se tako sagledava stvar može se očekivati da ćemo jednog dana, zajedno sa stavom ostalih, imati stav da zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani od korone“, rekao je on.

Tiodorović je istakao da se to odnosi na zdravstvene radnike u javnom i privatnom zdravstvu, jer zakon ne razlikuje obaveze i jednog i drugog zdravstvenog sistema.

Mijomir Pelemiš Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On smatra i da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv koronavirusa.

Tiodorović je, na pitanje da li bi Krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja, rekao da Srbija nije pusto ostrvo i da prati šta se dešava u Evropi i svetu.

On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koje imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

„Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike”, naveo je Tiodorović.

On je ukazao da treba videti da li, na primer, obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani sa dve doze, ali i oni koji nisu, uz PCR test.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare