Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nove mere u borbi protiv koronavirusa donete pethodnih dana pretežno su se odnosila na rad ugostiteljskih objekata. Međutim, često se zaboravlja da postoje i one stare mere, koje važe već izvesno vreme i veoma su bitne za redovne aktivnosti. Podsećamo koje su to "zaboravljene" mere, koje su i dalje na snazi.

Na osnovu predloga Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, Vlada Republike Srbije usvojila je u nedelju nove mere, koje su na snazi od ponedeljka. Na osnovu odluke Vlade, od ponedeljka omogućen je rad ugostiteljskim objektima koji imaju baštu. Oni će moći da rade do 22 sata, a svim restoranima i kafićima je omogućena šalterska prodaja 24 sata.

Novim merama i dalje nije dozvoljen rad objektima koji nemaju baštu, pa se na narednim sednicama očekuje detaljnija rasprava o regulisanju rada ovakvih objekata.

Kada je reč o objektima koji rade na otvorenom, oni će morati da poštuju sve epidemiološke mere, među kojima će u objektima biti dozvoljeno najviše pet osoba za stolom.

Ugostiteljskim objektima neće biti dozvoljeno da imaju živu muziku, niti bilo kakav muzičko-scenski nastup.

Kada je zatvorenom prostoru, potrebno je da u svim objektima građani održavaju propisanu distancu i da nose zaštitne maske. Svi objekti koji rade moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Na javnim mestima, a koja su na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje dva metra, kao što su redovi pred prodavnicama ili sličnim uslužnim objektima, na autobuskim i drugim stajalištima i drugo, nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Takođe, roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u slučajevima

Novim merama nije promenjen ni način rada škola, pa će osnovci i srednješkolci i dalje pohađati nastavu onlajn. Buvljaci na otvorenom će nastaviti da rade pod pojačanom kontrolom.

Na graničnim prelazima će biti pojačane kontrole, gde se moraju strogo poštovati uredbe i mere koje su na snazi, odnosno uslovi pod kojima je za ulazak u Srbiju potreban ili negativnan PCR test ili potvrda o vakcinaciji. Izuzetak su samo Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija i  Mađarska.

BONUS VIDEO:

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar