Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

„Ako nemaš lid, ako ljudima posle prve dve rečenice nije jasno o čemu se radi, džaba ti i pet stranica teksta“ – jedna je od prvih lekcija koju sam naučio u „Večernjim novostima“, pa se sad sekiram što će mi „glavna priča“ nekako skliznuti u donji deo ovog priloga.

Kao mlad novinar, nisam se baš muvao oko iskusnijih kolega, jer je većina njih bolovala od japajaizma, neizlečive bolesti svih iole uspešnijih, a još više umišljenih veličina. Jedan od retkih koga sam rado slušao i u čijem društvu sam voleo da budem bio je poznati novinar „Borbe“ Radule Vasović (1927-1982), o čijem izveštavanju iz skupštinskih sala (i restorana) se i danas ispredaju legende.

Subota oko podne, negde u ovo vreme leta 1978. sedi Radule u bašti hotela „Moskva“, ja žurim na posao (tad sam radio u sportskoj rubrici, a u toku bio Mundijal u Argentini), pozdravih ga i neoprezno upitah „kako ste“, a on će: „Ne znam, jer baš sad uništavam širu društvenu zajednicu“.

Urbana je legenda da je Momo Kapor na isto neobavezujuće pitanje odgovarao „sedi, da ti ispričam“, ali posle takvog Radulovog odgovora zaista sam morao da sednem i saslušam njegov kraći traktat o jednom tekstu dr Mihaila Andrejevića (1898-1989). Iako je čuveni „Andrejka“ bio poznatiji kao funkcioner svetske fudbalske organizacije nego kao lekar, u „Borbi“ je godinama za subotnji dvobroj pisao priloge za rubriku „Medicina“, što je, iz nekog razloga, posebno nerviralo kolegu Vasovića.

„Vidi šta piše ovaj metuzalem. Kaže, alkohol uništava prvo čoveka, pa porodicu, a potom i širu društvenu zajednicu. Po njemu, ja sam već u toj trećoj fazi“, sećam se i danas njegovih reči, posle čega sam taj „poduhvat“ morao da pomognem sa još jednim duplim vinjakom. Za njega, of course…

Uvek se ražalostim kad o nekim ljudima iz tog perioda ne mogu da izguglujem ništa drugo osim da na nekim sajtovima nude njihove knjige. Radule Vasović je na tom tržištu zastupljen knjigama „Tito očima sveta“, „To je Tito“ i „Autoput 1958“, što već samo po sebi govori koliko je bio značajan novinar u tom periodu, a ponegde se može još pročitati i to da je njegov sin Danko Vasović, novinar koji je otkrio nacističku prošlost bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kurta Valdhajma (1918-2007).

Upravo sam potrošio dve hiljade karaktera, koliko ću imati na raspolaganju kad krene naše štampano izdanje, a nisam ni počeo priču, koja me je ovih dana podsetila na legendarnog Radula. To „alkohol uništava pojedinca, pa porodicu, a potom i širu društvenu zajednicu“, iz svog životnog iskustva, u razgovoru sa koleginicom Marijanom Rajić, ispričao je 41-godišnji Rodoljub Rođa Bojanić, koji je ovih dana proslavio svoj „sedmi rođendan“, od dana kad je zvanično ostavio alkohol i prestao da pije.

„Rođa i ja smo kontali ovako: ako posle ovog teksta bar jedna osoba odluči da ode na lečenje, trud nije bio bezveze. Iako on odbija da prizna da je heroj, evo ja ću da vam kažem da jeste. Čitajte i delite, čitave porodice mogu da budu spasene i traume da budu minimizirane“, napisala je Marijana, uz molbu da pomognem da ova potresna i poučna priča dopre do što većeg broja ljudi.

Da se ja dalje ne uplićem u prepričavanje, evo ovog više nego korisnog linka:

https://www.eklinika.rs/moja-prica/33221-moras-prvo-sebi-da-priznas-da-je-alkoholizam-bolest-savetuje-rodja-zaleceni-alkoholicar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar