Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je otvorila renoviranu seosku ambulantu u Cvetojevcu kod Kragujevca. Ona je istakla da će jačanje primarne zdravstvene zaštite biti prioritet Ministarstva u njenom mandatu, a na pitanje našeg portala kako će motivisati lekare i medicinsko osoblje da rade u seoskim i manjim sredinama, odgvorila je da su „standard i ogovarajuća plata, motivacija broj jedan“.

Ministarka nije krila zadovoljstvo kada je videla da će meštane Cvetojevca u seoskoj ambulanti lečiti mlado medicinsko osoblje.

Danica Grujičić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Činjenica je da lekari i medicinske sestre u potrazi za većom platom i boljim uslovima rada odlaze iz Srbije, pa smo ministarku pitali na koji način će motivisati mlade da ostanu u zemlji.

Dobili smo odgovor o pozamašnom iznosu zarade, ali i objašnjenje da je to ipak neizvodljivo.

„Da se ja pitam doktori bi imali 300.000 najmanje, ali ne pitam se, naravno. Moramo znati da imamo ograničene svote novca, ali za neku pristojnu svotu, ta deca bi pristala da rade i da iz svog mesta idu u unutrašnjost Srbije“, rekla je Grujičić, bez konkretnog navođenja kolika bi bila ta „pristojna svota“.

Ona je svoj odgovor dopunila i, reklo bi se, političkom izjavom, o tome da je Srbija danas potpuno drugačija nego pre 10 godina, da se grade putevi i železnice, pa mladi lekari, kako je rekla, sada „od tačke A do tačke B, mogu da stignu za sat, sat i po, a ne da putuju šest sati“.

„Moramo da radimo na zdravstvenom obrazovanju građana“

Ministarka je otvorila renoviranu seosku ambulantu u Cvetojevcu kod Kragujevca, koja nije bila u funkciji poslednjih 17 godina. Ambulanta će za početak raditi jedan dan u nedelji, a ukoliko bude potrebe i više puta nedeljno, rečeno je na otvaranju.

Sredstva za renoviranje ambulante obezbedio je sam Dom zdravlja, uz podršku grada Kragujevca.

Danica Grujičić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Grujičić je podvukla da će glavni zadatak ministarstva u njenom mandatu biti jačanje primarne zdravstvene zaštite, jer kako je rekla, samo dobro organizovanom primarnom zaštitom, mogu da se rade skrining pregledi kojima se otkrivaju bolesti u ranoj fazi.

Ipak, uz ovu „definiciju“ propustila je da kaže da građani imaju muke da zakažu preventivni pregled, pa je priču o stanju u srpskom zdravstvu okrenula ka građanima, kojima je, prema njenom mišljenju, potrebna zdravstvena edukacija.

„Ostaje samo to zdravstveno obrazovanje, znači, ljudi ne treba da se plaše doktora i da kažu – Ne, neću da idem, naći će mi nešto. Ali i ako nađu, važno je da se nađe na početku i onda je to sve izlečivo. To je još ostalo da se pojača, inače Dom zdravlja u Kragujevcu sjajno radi, imaju visok stepen vakcinacije, veruje se lekarima”, pohvalila je ministarka rad kragujevačke ustanove.

Ministarka obećala prijem mladih lekara u Kragujevcu

Direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antić informisao je ministarku da u naredne dve do tri godine, više od 20 lekara odlazi u penziju i naveo da je već spreman dopis Ministarstvu zdravlja u kome traže prijem mladih lekara.

Ministarka je obećala da će taj zahtev biti i ispunjen.

Danica Grujičić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Već sada na vreme moramo da primamo mlade ljude. U Domu zdravlja su mladi lekari koji rade u okviru programa ‚Moja prva plata‘ i svi su se dobro pokazali. Gledaćemo da svi oni dobiju ugovore, neko na određeno, neko za stalno, a u perspektivi svi na neodređeno. Sa sestrinskim kadrom su dovoljno pokriveni, ali i tu treba proceniti koliko sestara odlazi u penziju. Medicina je uglavnom usmerena ka doktorima, ali bez sestara se ne može“, zaključila je ministarka.

BONUS VIDEO: Dan sa niškim lekarima i sestrama koji operišu i vikendom


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare