Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Centar za migracije Info Park saopštio je danas da sa velikom zabrinutošću prati i najoštrije osuđuje porast policijskog nasilja prema izbeglicama i drugim migrantima u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su juče terenski radnici i radnice Info Parka bili su svedoci neovlašćene primene sile i nedopustivog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su prekoračili granice policijskog postupanja i fizički napadali izbeglice i druge migrante u centru Beograda.

„U delu grada gde izbeglice i drugi migranti najčešće borave, čekajući da nastave svoje putovanje (Park Luke Ćelovića, Bristol Park, Karađorđeva ulica, šetalište pored Save, Brankov most i Španska kuća) već mesecima je izraženo policijsko prisustvo.

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da je radnica Info Parka je u 14.30h bila svedokinja scene na prolazu iz šetališta pored Save ka parkingu Beograda na vodi gde se nalazilo 12 izbeglica, među kojima je bilo dečaka.

“Nakon što se zaustavio policijski kombi iz njega je izašlo sedam policajaca i krenulo da tuče migrante rukama, nogama i pendrecima”, opisuje radnica Info parka.

Prema svedočenju policajci su vikali na engleskom – “go to camp, if I see you in Serbia I will break your legs” (“Idite u kamp, ako vas vidimo u Srbiji polomićemo vam noge”) i slične pretnje, dok  niko od migranata nije pružao otpor niti pokušavao da beži.

“Mlađi muškarac je podigao obe ruke u vis kako bi obustavili nasilje, ali mu je policajac udarcem sklonio ruke i nastavio da ga udara po glavi i telu. Nakon toga, izbeglice su se sklonile u sporednu ulicu a policajci su ušli u kombi i prešli u Bristol park gde su nastavili da prilaze izbeglicama i da im prete verbalno i fizički“, navodi svedokinja.

Info Park ukazuje da je ovo ponašanje policije ne samo nezakonito nego i kontraproduktivno u trenutku kada je broj izbeglica i migranata u Srbiji u porastu.

Poziva Tužilaštvo da ispita da li je u toku akcije u sredu došlo do prekoračenja ovlašćenja kao i do krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i da o tome obavesti javnost.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram