Iguman Sava Janjić u emisiji Pregled dana
Foto: YouTube / Newsmax Adria

Izgradnja puta tik uz Dečane uznemirila je monahe, srpsku vlast, vlast na Kosovu, ali ne i predsednika opštine koji sa radovima nastavlja.

Na prilazu od centra Dečana ka manastiru Visoki Dečani ponovo radovi koji lokalni put pretvaraju u magistralni put Dečani – Plav. To praktično znači da se kroz zaštićenu zonu manastira i na 50 metara od same crkve trasira magistrala međunarodnog karaktera. A takve radove i zakoni kosovske vlasti izričito zabranjuju, podseća iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

„Zbog toga što se gradnjom magistralnog puta kroz zaštićenu zonu manastira i neposredno pored samog manastira krši Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, zakon koji su prihvatile kosovske institucije. Skupština Kosova je to usvojila još 2008. godine, dakle to je zakon koji je na snazi i na čemu insistiraju međunarodni predstavnici“, kaže za Newsmax Adria Savo Janjić.

Na zakon je prošle nedelje ukazao i kosovski premijer Avdulah Hoti i u ime zakona obustavio radove.

„Svesni smo važnosti izgradnje puta za građane Kosova, ali zakoni koje je usvojila Skupština Kosova moraju se poštovati, kao i odluka Ustavnog suda. Razmotrićemo sve zakonske i praktične mogućnosti da se završi put koji treba da poveže Kosovo sa Crnom Gorom“, rekao je Hoti.

U manastiru Dečani podsećaju na projekat obilaznice koji je iguman predložio 2014. godine i koji takođe spaja Dečane i Plav, ali van zaštićene zone. Ne znaju zašto se taj projekat ne nastavlja, ali je trasa tik uz manastir kažu, nedopustiva.

„Prolazak teških vozila, velikog saobraćaja i zagađenje sve bi se to odrazilo na samo očuvanje crkve i istovremeno na kvalitet života ovde. Imali bi stalnu buku kao da smo u centru grada. Isto tako, stvaraju se vibracije od teških vozila koje mogu dugoročno da štetno deluju za samu crkvu“, kaže Janjić.

Lokalna vlast strpljenja nema i ne čeka iznalaženje zakonskih mogućnosti već uprkos ili tobože uprkos odluci vlade nastavlja da radi.

„U petak smo razgovarali sa premijerom Hotijem i odlučili da radove obustavimo, ali smo ih juče ponovo pokrenuli. Nastaviću da radim na završetku ovog projekta. Imaću razumevanje za naše institucije ako mi objasne razloge zašto treba prekinuti radove“, kaže predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj.

„Tenutno imamo vrlo zbunjujuće i razočaravajuće stavove od strane opštine koja kaže da neće poštovati ni sopstveni zakon, da neće poštovati ni odluku vlade. To je, pre svega, jedno neodgovorno ponašanje. Ja ne želim da ulazim u političke kvalifikacije, međutim, veoma je teško ozbiljno razgovarati o bilo čemu sa onima koji ne poštuju sopstvene zakone“, naglašava Janjić.

Postavlja se pitanje, da li će opština ako ne domaće, poštovati međunarodne zakone. Zona manastira Dečani je pod zaštitom UNESCO i ambasador Srbije pri toj organizaciji ne sumnja da će reakcija uslediti.

„Propisima UNESCO, a i odgovarajućim zakonima, čak i zakonima takozvanog Kosova tu put toga ranga ne bi smeo da se gradi. Dakle, tu zaista nije ništa sporno. Ono što je sasvim sigurno jeste da će UNESCO reagovati u skladu sa svojim načinom ponašanja u ovakvim situacijama jer smo se mi zvanično obratili toj organizaciji“, kaže za Newsmax Adria ambasador Srbije pri UNESCO Darko Tanasković.

Darko Tanasković
Foto: Medija centar Beograd

Međutim, zbog tromosti organizacije Tanasković reakciju očekuje tek negde u septembru. Da li se može dogoditi da put bude završen pre nego što UNESCO stigne da reaguje i šta onda možemo da očekujemo?

„Može da se ne završi mali deo puta i da on ostane tako nezavršen do iduće prilike. Može da se desi da oni put tehnički završe, ali da se ograniči saobraćaj, odnosno, zabrani prolaženje teškim vozilima, kamionima pre svega i autobusima tuda za neko vreme, pa opet jovo nanovo posle toga. Sve dok se politički pitanje ne reši, na bilo koji način, naša kulturna baština će biti talac ove situacije koju imamo“, dodaje Tanasković.

A ona je takva da sasvim sigurno ljulja stabilnost Visokih Dečana. Da li će sastanak u Brisleu biti prilika da se ta stabilnost povrati?. Predsednik Srbije najavio je da će tražiti hitno obustavljenje radova i od evropskih posredika, a jasno je da  sigurnost temelja Visokih Dečana može sačuvati samo međunarodna zajednica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar