Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

Srbija bi već za mesec dana mogla da počne sa izgradnjom fabrike vakcina protiv koronavirusa, a u proizvodnji cepiva učestvovaće i institut "Torlak" - najavio je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana iz Bahreina. Kao i kod svakog projekta postavlja se pitanje - koliko je to realno?

Iz Persijskog zaliva predsednik Vučić se vraća sa ambicioznim planovima – jedna mala, ali jaka zemlja, kako često zove Srbiju, uskoro će pojačati ofanzivu na kovid-19. Stvaraće vakcinu kojom će moći da se pohvali da je srpska, za šta je neophodna nova fabrika.

Prema njegovoj računici neće previše koštati.

„Koštaće nas koliko jedna bolnica i to ona koju smo za četiri meseci izgradili, možda i značajno manje. Vredeće više od kupovine deset lovaca koji bi bili 10 puta skuplji“, rekao je Vučić.

U njoj će se udruženim snagama sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima raditi na „Sinofarm“ vakcini od oktobra, dok će se ruska „Sputnjik V“ proizvoditi u „Torlaku“, od maja.

Direktor farmaceutskog udruženja „Inovia“ Bojan Trkulja objašnjava – kod proizvodnje visoko sofisticiranih bio-tehnoloških proizvoda ključno je da se ne razmišlja od danas do sutra.

„Za takav jedan poduhvat neophodno je da se napravi pravi plan, da se uradi studija izvodljivosti, da se vidi šta je nekakva ideja sa tom fabrikom u sledećih pet ili deset godina. Kada se ta studija izvodljivosti uradi i kada se pokaže da postoji finansijska isplativost, za takav jedan poduhvat, to je nešto što svakako treba podržati, zato što to omogućava da na neki način malo dostignemo te tehnologije koje su nam poslednjih godina izmakle“, kaže Trkulja.

Koliko se o svemu promišljalo i da li su rađene bilo kakve analize za sada nije poznato.

Rok za početak najavljenog punjenja vakcina u institutu „Torlak“ je pak realan, samo je pitanje o kojim količinama je reč, smatra predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović.

„Što se tiče proizvodnje vakcine bojim se da je za to potrebno mnogo više vremena, mnogo više resursa, ali smatram da je svaka diskusija po tom pitanju dobrodošla“, kaže Popović.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić pozdravlja samu ideju, pod uslovom da joj se pristupi ozbiljno, ali na projekat gleda kao na predizborni marketing. Nema poverenja ni u njegovu transparentnost.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Svi ti poslovi koji se rade sa Kinezima, ali i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sličnim zemljama čini mi se da se rade zato što je tu moguće manipulisati lako i moguće je ostvariti neke privatne provizije“, kaže Panić.

Po pitanju kadra i tehnologije Srbija je zaostala u 20. veku i bez njihovog uvoza proizvodnja ovakvih vakcina je zasad nemoguća, objašnjava direktor udruženja „Inovia“ Bojan Trkulja.

A kad se pogoni pokrenu bitno je napraviti razliku između sekundarnog pakovanja i prave proizvodnje, odnosno sintetisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar