Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija sledećeg meseca početi izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina i da se već sledeće godine očekuju "srpske vakcine" na tržištu. Predsednik će u četvrtak ili petak primiti vakcinu Sinofarm u Merošini ili Žagubici. U obraćanju iz Bahreina, govorio je i po izvozu proizvoda u Emirate, kao i o najavljenim kovid pasošima, za koje kaže da neće naneti štetu Srbiji.

Predsednik Vučić rezimirao je svoju posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu i istakao da je ovom prilikom postpisan prvi sporazum dve zemlje od kako su supostavljeni diplomatski odnosi. Uskoro će doći do otvaranja ambasade Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

„Vraćamo se sa nečim od izutetnog značaja, to je fabrika vakcina. Ne samo protiv korone, već i drugih virusa“, rekao je Vučić. „Želimo da nastavimo praksu Torlaka i okupimo ljude i logistiku koji to mogu da rade“, dodaje on.

Osim izvoza proizvoda u Emirate, Vučić navodi da je želja Srbije da u budućnosti vrši i preradu poluproizvoda, a zatim ih izvozi. Pre svega, radi se o srpskim džemovima i marmeladama.

Najavio je da će za mesec dana krenuti izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa.

„Fabrika neće mnogo da košta, a vredeće više nego deset aviona lovaca, koji su 12 puta skuplji“, istakao je on.

Tim tempom, navodi Vučić, „za godinu dana ćemo moći da ponudimo ‘srpske vakcine'“. Prvobitno je zamišljeno da one budu namenjene građanima Srbije i regiona.

Kada je reč o kovid pasošima, koje Evropska unija želi da uvede, Vučić je danas rekao da misli da to nije ispravna odluka.

„Ja sam na to reagovao pravično, kao neko ko je malo razočaran. Mislim da ta odluka neće biti doneta, jer je protivna prirodi EU“, kaže on.

Vučić je zamerio Evropskoj uniji što nije dostavila zemljama Zapadnog Balkana vakcine preko Kovaks programa, a sada traži kovid pasoše od tih zemalja.

„Sada im smeta što smo se mi snašli i što smo se snašli i bez njih“, naveo je Vučić i dodao da će Srbija „izdavati potvrde o antitelima“ građanima koji su vakcinisani Sinofarmom i Sputnjikom V.

„U četvrtak ili petak ću u Merošini ili Žagubici da primim kinesku vakcinu“, kaže predsednik Vučić i ističe da neće moći da putuje u Brisel zbog toga. Ukoliko EU uvede kovid pasoše, Vučić smatra da to nije prepreka za Srbiju.

„Ako oni to stvarno urade, to će nama da otvori nove vidike i prostranstva u ekonomskoj sferi“, ističe i dodaje da ćemo „otvoriti vrata za pola čovečanstva koje prima te vakcine“.

Govoreći i opoziciji i izborima u Srbiji, Vučić kaže da misli da veći deo opozicije neće učestvovati na njiima.

„Naši izbori su uvek slobodni, ali nisam siguran da će učestvovati na njima. Tajkunski deo opozicije zna da neće učestvovati, jer neće osvojiti ni 3%“, naveo je on.

Na današnje tvrdnje Marinike Tepić o Jovanjici, Vučić kaže da je spreman na svačija pitanja o Jovanjci, poligraf i javno svedočenje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare