Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Pokret Novi optimizam poziva sve građane i građanke, organizacije civilnog društva, udruženja, inicijative kao i članove i članice političkih stranaka na protestno okupljanje u Zrenjaninu kako bismo se udruženi i zajedničkim snagama usprotivili kršenju ljudskih prava, uskraćivanju slobode govora i okupljanja kao i uskraćivanju sloboda društvenog i političkog delovanja u Gradu Zrenjaninu. Ove teme pridružene su osnovnim ekološkim problemima Zrenjaninaca, a to su problemi sa zagađenom vodom i vazduhom i kontaminiranom zemljom.

Okupljanje će biti održano u nedelju 5. decembra u 12 časova na platou ispred Kulturnog centra Zrenjanina (Narodne omladine 1), pod sloganom „Koja je tvoja crvena linija?“ Protestno okupljanje je prvobitno planirano za subotu, ali su za taj dan najavljeni protesti širom zemlje i blokada autoputeva povodom usvojenih izmena zakona o eksproprijaciji i o referendumu, tako da će naš skup biti dan kasnije. Pokret Novi Optimizam podržava sve proteste koji se odvijaju širom zemlje, kao i sve pojedince koji su nepravedno uhapšeni prilikom građanskih protesta, u Zrenjaninu i u celoj Srbiji.

Svoje učešće na skupu do sada su potvrdili: Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde; Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke; Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke; Dušan Kokot, Građanski preokret; Senka Jankov, Pokret Novi optimizam; Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Članovi i članice Pokreta Novi optimizam smatraju da je vladajući režim odgovoran za trenutnu društveno-političku situaciju koja ne omogućava građanima i građankama, civilnom sektoru kao ni opozicionim političkim akterima da govore i delaju slobodno. Poruka vlastima mora biti ujedinjena, stoga smatramo neophodnim udruživanje glasova i snaga svih društvenih, građanskih i političkih aktera.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokret Novi optimizam imao je nameru da građanima i građankama ponudi prostor za dijalog sa relevantnim pojedincima na temu kršenja ljudskih prava nakon pisanja medija o uslovima za život i rad radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji sporne fabrike Linglong u Zrenjaninu. Skup nam je onemogućen u prostorijama Kulturnog centra jer vlasti pokušavaju da cenzurišu dijalog na temu kršenja ljudskih prava, a ovakav metod ućutkivanja dešava se previse često da se ne bi tumačio kao nameran i ciljan. Kako nam je prostor uskraćen, a dijalog time onemogućen, skup, ovog puta opšteprotestni, premeštamo na ulicu.

Pokretu je i u drugim gradovima uskraćivan prostor za okupljanje jer su skupovi u organizaciji Novog optimizma masovni, transparentni, asertivni, otvoreni za sve društvene aktere i medijski propraćeni, što je trn u oku vladajućoj strukturi. Svojim intervencijama vlast pokušava da uguši svaki kritički glas, posredno je na snazi zabrana okupljanja i društvenog i političkog delovanja, a odgovornost države se relativizuje spinovanim saopštenjima predstavnika vlasti.

Crvena linija je pređena

USTANI ZRENJANINE!

BONUS VIDEO: Snimak protesta iz Zrenjanina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare