Vrčin, nestašica vode, nema vode, voda
Foto: N1

Osim Mladenovca, problem sa vodom imaju i stanovnici beogradskog naselja Vrčin. Kažu da bez vode žive skoro 15 dana, nadležnima se za pomoć obraćaju svakodnevno, ali zasad ništa nije preduzeto.

Temperatura u hladu skoro 40, a stanovnici Vrčina dane provode bez vode. U pojedinim domaćinstvima tek po koji napunjeni balon i kanta sa vodom. Burad uglavnom prazna.

„Malo uveče dođe i to po malo samo curi, ne možeš ništa, jutros sam prala sve na ruke i veš i grejala na šporetu vodu, iskuvavala, teško, nema vode“.

Vrčin, nestašica vode, nema vode, voda
Foto: N1

„Leto, temperatura četrdeset, nas troje, četvoro u kući, jednom dnevno samo da se tuširamo“.

„Voda će doći kažu oni, a ja mislim da ćemo mi pre da dobijemo vodu u kolenima i plućima, nego u česmi“.

„Vrčin je u problemu 30 godina, nikad nije imao vode, uvek imamo problema“, kažu meštani.

Nestašica vode remeti i vlasnike lokala. Zbog suvih slavina gostima ne mogu da pruže osnovnu uslugu, jer vodu čekaju i neoprani sudovi.

„Ovo vam je očigledan primer, sve to stoji prljavo, gosti su se razišli zato što nemaš uslova ni da kuvaš kafu, ako pereš šoljice hladnom vodom i ako je ima na česmi to nije pranje, to se ne može nazavati pranjem“, kaže Stana Savić, vlasnica lokala u Vrčinu.

Vrčin, nestašica vode, nema vode, voda
Foto: N1

A kako bi se oslobodili vrućine, pojedini stanovnici Vrčina se rashlađuju pićem u lokalnoj kafani. Međutim, zbog nestašice vode ni ta lokacija ne garantuje uživanje.

„U kafanu da uđete da snimite wc šolju i ostalo, mislim stvarno je užas“.

„A Vrčin leži na vodi, treba neko da dođe iz Benkovca pa da uvede za vodu za onaj kraj tamo“.

„Žalosno je nemamo vodu, a imamo kapacitete“.

N1: A šta vam kažu nadležni?

„To je bezuspešan pokušaj, tu se prebacuje loptica sa jednih na druge“, kažu građani.

Na bezuspešan pokušaj naišli smo i mi. Jer na pitanje šta će preduzeti kako bi građani dobili vodu i nastavili noramlno da žive, iz Gradske opštine Grocka za N1 nije stigao odgovor.

Reči ipak nije štedeo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji kaže da Beograd nije nadležan za prigradske vodovode. Bez obzira na to, obećava rešenje problema.

„Raspisali smo tender, dobili izvođače i u narednih desetak dana krećemo da radimo odvojke za Vrčin i Grocku, da bismo to uradili morali smo pre 4-5 meseci da raspišemo, vodili sm računa o tome, čim budemo počeli da radimo, ostale su samo neke tehničke stvari – da izvođač da bankarske garancije, čim se to završi, počinje povezivanje Grocke i Vrčina“, kaže Vesić.

N1: Taj problem se ne rešava ovog leta?

„Ne, ne, ne,on će biti rešen marta sledeće godine, do marta sledeće godine Grocka i Vrčin će biti priključeni na gradsku vodu i imaće potpuno stabilno vodosnabdevanje“, kaže on.

A sve dok ne dobiju vodu koju redovno plaćaju, stanovnici kažu da nastavljaju sa protestima i blokadom puta. Jer poručuju – hoćemo da živimo normalno u 21. veku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar