Judita Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za mene nije bilo dilema oko toga koje televizije treba da dobiju nacionalnu pokrivenost, a među njima nema ovih četiri koje su zadržale svoje privilegovane pozicije, kaže članica Saveta REM-a, Judita Popović, upitana da prokomentariše šta je bilo presudno da baš Pink, Hepi, Prva i B92 (ponovo) dobiju nacionalnu frekvenciju.

Popović dodaje da je s pravom očekivala da se prilikom odlučivanja 29. jula, obrati pažnja i na to da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde, s obzirom da je upravo REM svojim pravilnikom iz 2016. godine o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge utanačio koje kriterijume Regulator ocenjuje prilikom odlučivanja u postupku izdavanja dozvole na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

„Kada se uzme u obzir zakonska obaveza Regulatora da ukoliko je podnosilac prijave već pružao medijsku uslugu, prilikom odlučivanja se uzima u obzir i njegova praksa u izvršavanju, obaveza da obezbedi slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje, da doprinosi podizanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana, da ne pruža programske sadržaje koji ističu i podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca, obavezu poštovanja ljudskih prava, zabranu govora mržnje, diskriminacije po bilo kom osnovu“, rekla je Popović.

Prema njenim rečima, nedoumica nema, opštepoznata je činjenica, “i ptice na grani to znaju”, da u proteklih osam godina televizije Hepi, Pink, Prva i B92, nisu ispunile uslove iz navedenih kriterijuma.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Skupštinske lekcije u dva čina

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar