vakcina protiv korone
Ilustracija Foto:EPA-EFE

Više crnogorskih građana je protekle sedmice na Institutu Torlak primilo Fajzerove vaccine, piše danas podgorička Pobjeda.Vakcinacija je obavljena besplatno, a druga doza vakcine će im biti data kroz 21 dan, potvrdili su Pobjedi vakcinisani građani.

Prema dostupnom upitniku, u Srbiji protiv korona virusa mogu da se vakcinišu i osobe koje nisu njeni državljani i nemaju prebivalište. Svi koji su iskazali interesovanje da se vakcinišu popunjavaju upitnik i mogu da biraju između vakcina Fajzer/Biontek, Moderna, Sputnjik V, Astrazeneka/Oksford i Sinofarm.

Međutim, Pobjeda je, kako navode, ostala uskraćena za odgovor iz Instituta za serume i vakcine Torlak da li je tačno da su protekle nedelje crnogorski državljani vakcinisani preko reda.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila da bi do proleća trebalo da bude vakcinisano četiri miliona građana, Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza, Bosna i Hercegovina 1.232.000, a Kosovo je obezbedilo 500.000. Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati.

Prema zvaničnim podacima, vakcinacija u Srbiji je počela 24. decembra i prve Fajzerove vakcine primili su premijerka, epidemiolog dr Predrag Kon, ministarka za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, pojedini korisnici staračkih domova i pojedini zdravstveni radnici koji rade u crvenim kovid zonama. Od 13. januara vakcinacija je nastavljena u tri faze prema planu Instituta Batut i počela je vakcinacija građana starijih od 75 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar