Foto: Arhiva

Poteškoće i problemi oko testiranja, ali i način na koje se ono sprovodi, već mesecima muče građane Srbije. Reporteri portala Nova.rs uputili su se u kovid ambulante u Beogradu kako bismo proverili na koji način funkcioniše testiranje na kovid, a po svemu sudeći, ne postoji jedinstveni protokol, već svaka kovid ambulanta sama određuje sistem funkcionisanja kako bi se pregledi obavljali što efikasnije.

Tako u čak tri kovid ambulante u Beogradu testiranje na virus funkcioniše na potpuno drugačiji način.

U kovid ambulanti u Zemunu je, po svemu sudeći, situacija najkritičnija, pa građani i po ceo dan čekaju na svoj red za test.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani ispred ambulante navode da sestre izlaze periodično, skupljaju knjižice od pacijenata, a potom čekaju svoj red.

Pročitajte još...

„Sestre izađu na, otprilike, svakih sat vremena i tada uzmu knjižice. Potom ide prozivanje, nakon čega sledi pregled i PCR testiranje. Sporo ide, čeka se dugo, pre neki dan sam duže od dva sata čekala samo da pokupe knjižice. Moglo bi bolje da se organizuje, ali je očigledno u Zemunu ljudstvo problem, odnosno nema ih dovoljno“, kaže Beograđanka I. S. za portal Nova.rs.

Na Novom Beogradu dobijaju brojeve

S druge strane, testiranje u kovid ambulanti na Novom Beogradu potpuno drugačije fukcioniše i iz razgovora sa građanima koje smo zatekli ispred nema velikog čekanja i smrzavanja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Kovid ambulanta Novi Beograd

„Dolazi se oko 6.15, pola sedam, tada dobijete svoj broj i tokom dana dođete na testiranje. Otprilike trideset pacijenata tokom sat vremena stigne na red, tako da proceniš kada bi trebalo da stigneš na red i tada dođeš. Opet i tako ima čekanja, sigurno do sat vremena, ali je svakako bolje nego u drugim kovid ambulantama gde se čeka i po ceo dan“, kaže mladić koga smo zatekli ispred ambulante.

U Železniku prvo testiranje krvi, pa pregled

Jasno je da sistem nigde ne funkcioniše jedinstveno, a to možda najbolje pokazuje situacija u kovid ambulanti u Železniku. Građanima se najpre testira krv u zavisnosti od čega slede naredni koraci.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Kovid ambulanta Železnik

„Došla sam oko sedam, predala sam knjižicu i čekala da me prozovu. Prvo odete da vam izvade krv, nakon čega sačekate nekih pola sata na analize. U zavisnosti od analiza idete na sve potrebne testove, rentgen pluća i ostalo. U svakom slučaju, sve zavisi od analize krvi koja se radi“, navodi starija žena koja je čeka analize krvi.

Na Zvezdari pregled i test

Situacija na Zvezdari je gotovo identična kao u Zemunu, jedino što su malo manje gužve. Građani čekaju satima da predaju knjižicu, nakon čega ponovo čekaju na pregled i test.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Kovid ambulanta Zvezdara

„Sestra izađe, upiše i onda čekate. Velike su gužve, kažu vam da dođete kasnije ako živite blizu, ako se daleko – onda čekate isped. Kad uđete prvi odete kod doktora opšte prakse, on vas pregleda i nakon toga sledi PCR testiranje, odnosno uzmu bris iz nosa i grla“, kaže jedna pacijentkinja.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare