U nekoliko knjižara koje je ekipa Nova.rs posetila u centru Beograda zatekli smo gužve, a većina roditelja navodi nam da je kupovina udžebnika za novu školsku godinu udar na njihov kućni budžet jer su knjige skupe, iako su cene slične u odnosu na prethodnu godinu.

Pune ruke posla ovih dana nemaju samo radnici u knjižara, već i prodavci polovnih knjiga na ulici koji takođe potvrđuju da ima gužvi od jutros.

Ispred jedne od knjižara zatekli smo sugrađanku koja je kupovala knjige za mlađe dete koje sada ide u četvrti razred. Kako nam je otkrila njeno dete još nije dobilo tablet koji je Grad Beograd predvideo za osnovce od 3. do 6. razreda, a kako su im rekli u školi tableti će biti podeljeni oko 6. septembra.

Bez obzira na podelu tableta, ova majka smatra da je bitno da dete ima i udžebnik, a da digitlno izdanje može samo da pripomogne pri učenju.

„Digitalni udžbenici mogu da pripomognu, ali nema nikakve srvhe od njih, jer udžbenik je udžbenik. Pogotovo što najviše ima radnih svesaka i to mora da se radi u knjizi“, kaže za naš portal ova sugrađanka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako nam navodi danas čeka mnogo manje nego juče, kada je čekala čak sat vremena da kupi udžbenike.

„Danas sam samo došla da dokupim nešto. To je za osnovnu školu jer deca hoće da imaju odmah, stariji sin je u srednjoj i on je razuman, pa ćemo sledeće nedelje polako da kupujemo i biće prazne knjižare“, izjavila nam je ova majka dvojice učenika.

Istakla nam je da je za dvojicu učenika morala da izdvoji oko 200 evra za knjigu i opremu.

„Moja velika zamerka je što stalno izbacuju novi program i nove knjige koje nisu mnogo izmenjene i vidi se da je biznis u pitanju i to nije okej. Mi smo krivi što ćutimo i pristajemo na to. To treba da se menja“, rekla je ona i dodala:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ranije je bilo nasleđivanja knjiga i to je bilo sasvim okej, pa čak i da se kupe polovne znači jer knjige se danas toliko ne koriste, deca više koriste računare.“

Dodaje nam da se cene ne razlikuju u odnosu na prethodnu godinu.

Beograđanku koja je kupovala knjige za ćerku koja ide u srednju školu rekla je našoj ekipi da udžbenike kupuju onako kako profesori traže, te je istakla da su cene novih knjiga skupe.

„Juče smo za dve knjige dali skoro 2.000 dinara i to će biti popriličan udar na kućni budžet jer je mnogo predmeta u pitanju. I prošlogodišnje knjige iz osnovne škole su bili strahoviti udar na budžet porodicama kada se kupuju nove“, žali nam se ova sugrađanka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naša sagovornica ističe da joj je žao što udžbenici ne mogu da se kao nekada naslede ili poklone.

„Nego svake godine novi izdavač i nikada ne možemo da dobijemo nečije knjige ili da poklonimo. To je šteta“, dodaje nam majka srednjoškolke.

Smatra i da nema nekih bitnih razlika u cenama u odnosu na prošlu godinu.

„Svi udžbenici su preskupi i ima nekih koje ne bih sada da nabrajam, a koje deca tokom godine uopšte ne dotaknu, te im nije potrebna knjiga za neke predmete“, zaključuje ona.

Ispred knjižare smo zatekli i devojku koja pola sata čeka da kupi knjige, a kako kaže, gužve je danas primetila i u drugim knjižarama u kraju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Knjige koštaju mnogo jer ne mogu da se uzmu polovne jer je novi program i onda mora sve novo da se uzme“, kaže nam devojka koja nam dodaje da knjige za treći razred srednje škole koštaju oko 100 evra.

U redu više od pola sata čekala je i majka đaka prvaka, koja je morala da izdvoji 6.000 dinara za komplet knjiga.

„Cene su slične kao prošle godine“, kratko nam dodaje ona.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Cene udžbenika

U Zavodu za udžbenike ranije su naveli da su cene knjiga ostale iste u odnosu na prethodnu školsku godinu, a kompleti se kreću od 4.800 do 9.400 dinara u zavisnosti od razreda.

Udžbenici za srednju školu koštaju oko 8.000 dinara. Najjeftiniji komplet je za četvrti razred osnovne škole, a najskuplji za šesti.

Prosečna cena udžbenika za osnovce je 750 dinara, za srednjoškolce oko 900 dinara. Ove godine škole su mogle da izaberu i besplatne udžbenike fondacije „Alek Kavčić“. Tu opciju iskoristilo je samo šezdesetak škola u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar