Dvorište Studentskog doma na Novom Beogradu danas je puno studenata, doskorašnjih stanara, a tu su i njihovi roditelji i prijatelji, koji im pomažu da pokupe sve do poslednje stvari i stignu do kuće pre policijskog časa.

Studenti su, zbog uvođenja vanrednog stanja, „Studenjak“ morali da napuste još 17. marta, ali su tamo mogli da ostave deo stvari. Juče su, međutim, dobili novo obaveštenje, u kom se od njih traži da sobe u potpunosti isprazne i to najkasnije do sutra.

One koje smo sreli, imali su maske na licima, a u rukama su, osim kofera, nosili i knjige, jastuke, jorgane, žice za sušenje veša, a bila je tu i jedna šahovska tabla.

Onima koji žive daleko od Beograda, bio je problem da po stvari dođu i brzo ih spakuju, jer je međugradski saobraćaj ukinut, a kućama moraju da se vrate pre 17 sati, kada počinje policijski čas.

„Ja sam iz Nove Varoši, saznao sam preksinoć da treba da se iselimo. Srećom imao sam drugove pa smo zajedno kolima, jer nema međugradskog prevoza“, kaže studenta koji je sa drugovima ubacivao stvari u auto.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li je im je obrazloženo zbog čega moraju da u potpunosti isprazne sobe, studenti kažu da su čuli kako će „Studenjak“ primati pacijente nakon što se napuni smeštaj na Sajmu, ali da su to „sve poluinformacije“.

„Iseljavaju nas zbog preventive, ako se desi da ima previše ljudi, da te sa lakšim oboljenjima smeste u naš dom“, kaže student medicine za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pitali smo nadležne zašto se „Studenjak“ prazni, i da li je u planu da taj prostor služi kao karantin ili za smeštanje obolelih, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.