Foto:shutterstock; shutterstock by VladaKg03

Srbija je ponovo pokazala da je zemlja apsurda, jer dok su se žene u Beogradu, i u većini gradova, mesecima borile za izmenu Pravilnika o vantelesnoj oplodnji (VTO), tačnije za podizanje starosne granice za ulazak u VTO postupak sa 43 na 45 godina, u gradovima kao što je Novi Sad, Kraljevo, Kragujevac... ovo ograničenje odavno je pomereno, a u pojedinim lokalnim samoupravama nije na 45, već na 47, pa čak i 50 godina.

Pročitajte još:

Žene u Srbiji borile su se i konačno izborile, da sve one koje imaju 45 godina dobiju priliku da o trošku zdravstvenog osiguranja uđu u proces VTO. Odluka Vlade o podizanju starosne granice za buduće majke stupila je na snagu posle višemesečnog čekanja, neizvesnosti, zahteva, molbi, ali, ima i onih koji nisu čekali da “predsednik reaguje”.

Pored toga što su pretekli državu sa pomeranjem starosne granice za ulazak u postupak VTO, u većini lokalnih samouprava postoji i politika sufinansiranja ovog procesa za parove koji odlaze u privatne klinike, a ne mogu da priušte da plate pun iznos intervencije.

Naime, krajem juna ove godine, Skupština grada Kragujevca usvojila je odluku po kojoj pravo na finansijsku pomoć za VTO u ovom gradu mogu ostvariti žene i sa 47 godina, dok Kraljevo, ali i Opština Blace, sufinansiraju žene starosti i do 50 godina.

Foto:EPA/WALTRAUD GRUBITZSCH

“Odluka Vlade o pomeranju starosne granice za VTO, za žene do 45 godina je fenomenalna i treba je pozdraviti. Međutim, u brojnim gradovima već godinama postoje različiti fondovi iz kojih se sufinansira vantelesna oplodnja uglavnom za parove kojima je ovaj proces onemogućen o trošku zdravstvenog osiguranja, odnosno ne pokriva ga Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). U tim lokalnim samoupravama žene koje imaju 45, negde i više godina, mogu da uđu u ovaj postupak besplatno ili da plate samo delimično, zavisi od politike grada”, objašnjava za Nova.rs Dragana Krstić, iz Udruženja “Šansa za roditeljstvo”.

Ako bi u celoj Srbiji starosna granica za VTO postupak bila pomerena na 50 godina, naša zemlja postala bi lider u svetu, smatraju žene koje se leče od steriliteta.

Foto: Shutterstock

“Kod nas se očigledno misli, ali i deluje lokalno, a ono što rade lokalne samouprave trebalo bi da se preslika na celu državu. Jako je važno i dobro što se lokalne samouprave na finansijskom nivou uključuju i pomažu parovima koji su u VTO postupku, jer svaka finansijska pomoć je dobrodošla. Prednost mnogih je upravo to što se ne vezuju za starosnu granicu. Ne znam ko u tim gradovima vrši procenu i određuje kolika sredstva odlaze na vantelesnu oplodnju, ali su svakako pretekli državu, koju smo više od tri meseca čekali da podigne starosnu granicu za žene u VTO postupku na 45 godina. Ovo je jedinstven primer zemlje u kojoj državna vlast kaska za lokalnim samoupravama. Kada bismo podigli granicu na 50 godina bili bismo lider u svetu. Zašto da čekamo da druge zemlje pre nas to urade. Pametnije je da ulažemo novac u decu, nego u stadione i šoping molove, koji će nam uskoro biti prazni”, kaže za Nova.rs Jadranka Sekarić, koja za sedam dana puni 45 godina i koja se lavovski borila da država odobri pomeranje starosne granice za VTO.

Ipak, naglašava ona, vantelesna oplodnja je postupak lečenje steriliteta, a ne samo rešenje za rast nataliteta.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

“Zalažem se za jednakost i ista prava za parove na teritoriji cele naše zemlje. Opasno je međutim što većina ljudi u javnosti koristi priču o vantelesnoj oplodnji kao o načinu da se poveća natalitet, a zapravo se radi o medicinskoj metodi koja leči sterilitet parova, koji ne mogu prirodnim putem da dobiju decu,” naglašava Jadranka, koja će nakon odluke Vlade Srbije o povećanju starosne granice, sredinom sledeće nedelje izaći pred Komisiju za biomedicinski potpomognutu oplodnju, samo nekoliko dana pred 45 rođendan.

VTO postupci po gradovima

Bor – pomaže svojim sugrađanima u visini od 250.000 dinara po VTO postupku. Pravo na ovu nadoknadu imaju bračni parovi koji na teritoriji grada Bora imaju prijavljeno prebivalište najmanje dve godine pre podnošenja zahteva.
Blace – pomaže sa 50.000 dinara za VTO. Starosna granica je na 50. godini.
Opština Bojnik – finansira vantelesnu oplodnju parovima koji su već bili uključeni u dve procedure VTO, koje finansira RFZO, ili ako ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program finansiranja VTO koje finansira državni Fond, u pogledu broja pokušaja ili godina starosti žene.
Velika Plana – ne opredeljuje sredstva isključivo za VTO, ali ukoliko je nekom paru potrebna novčana pomoć za vto mogu se obratiti Centru za socijalni rad, putem kojeg se mogu opredeliti sredstva u iznosu do pet prosečnih zarada (250.000dinara).
Gornji Milanovac – opredeljuje novac za VTO, koji par može iskoristiti u Srbiji, ali i u inostranstvu.
Kladovo – pomaže svojim sugrađanima sa po 100.000 dinara za VTO postupak, a ovo pravo se može iskoristiti tri puta.
Kula – sufinansira svoje sugrađane sa po 200.000 dinara pod određenim uslovima. Starosna granica je na 45. godini žene, s tim što žena ne može biti mlađa od 43 godine.
Kraljevo – finansira postupke vantelesne oplodnje do 50. godine starosti žene. Kragujevac – nastavlja sa praksom finansiranja vantelesne oplodnje za žene i do 47 godina.
Opština Kovačica – iz budžeta izdvaja novac za finansiranje VTO u visini od 250.000 dinara po paru, a novac isplaćuju jednokratno.
Kruševac – je uvećao jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju na 300.000 dinara.
Loznica – finansira postupke vantelesne oplodnje, a starosna granica je na 45. godini života za ženu i ova sredstva se mogu koristiti i za sekundarni sterilitet, a parovi koji nemaju ni jedno dete imaju prioritet. Potrebno je da par ima prebivalište na teritoriji Loznice minimum tri godine.
Novi Sad – od 2022., novčana pomoć uvećana je na 320.000 dinara po paru, a granica za žene je 45 godina i potrebno je da žena ima prebivalište na teritoriji ovog grada namanje 12 meseci pre podnošenja zahteva.
Niš – finansira postupke VTO za svoje građane u visini iznosa troškova ove procedure u Kliničkom centru Niš.
Opština Medijana iz Niša – iz svog fonda Sveta Petka finansira postupke vantelesne oplodnje za parove sa prebivalištem na ovoj opštini u trajanju od 12 meseci.
Opština Senta – planom budžeta predviđa pravo na sufinansiranje troškova BMPO u iznosu od 250.000 dinara.
Šabac  -finansira postupke VTO za svoje građane u visini od 300.000 dinara.
Beograd – finansira proceduru VTO, ali isključivo za sekundarni sterilitet, odnosno za parove koji u postojećoj zajednici već imaju dete i imaju poteškoće da ostvare drugu trudnoću. Uslovi su: Da par ima jedno dete koje nije dobijeno vantelesnom oplodnjom; Da lečenje sekundarnog steriliteta traje najmanje dve godine; Da žena ima najviše 45 godina; Da imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje 12 meseci pre podnošenja prijave.

Preuzeto sa portala “Šansa za roditeljstvo”: https://sansazaroditeljstvo.org.rs/kako-finansiraju-vto-lokalne-samouprave-2022/

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare