Foto: Shutterstock

Udruženje Mame su zakon zalaže se za potpuno ukidanje starosne granice kod vantelesne oplodnje, rekla je predsednica udruženja Tatjana Macura.

„Ideja Mame su zakon jeste da se starosna granica u potpunosti ukine jer svakako poslednju reč o tome ko može, a ko ne može da prođe kroz komplikovan i zahtevan proces vantelesne oplodnje donosi nadležna Komisija. Nadamo se da će do toga uskoro doći“, rekla je Macura u pisanoj izjavi.

Ovo udruženje je pozdravilo usvajanje današnje odluke.

„Podsećamo da su Mame su zakon u nekoliko javnih nastupa snažno apelovale na Ministarstvo zdravlja da izmeni protokol koji su najavili u martovskoj predizbornoj kampanji, dok smo im se zvanično obratili 07. jula. Veoma nas je obradovala najava predsednika države u intervjuu koji je sinoć dao novinarki televizije Pink da će do izmene doći u tako kratkom roku. Drago nam je što su Ministarstvo i Vlada reagovali brzo nakon našeg dopisa i istovremeno žalimo što je do ovakve urgencije uopšte moralo doći. Podsećamo političare da smo mi tu da pratimo svako obećanje i njihovu realizaciju“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

„Demografska kriza nije zaobišla ni Srbiju, a na nama je da kao društvo učinimo sve što je u našoj moći da se svi potencijali iskoriste“, poručila je Macura.

Podsetimo, Vlada Srbije je usvojila na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

Vlada Srbije je ovom odlukom omogućila većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti.

***

BONUS VIDEO – Država ili lekar – Ko određuje starosnu granicu za vantelesnu oplodnju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare