GRAFIKA Vrtoglavi skok: Zaražen skoro svaki treći testirani

Društvo 11. nov. 202015:26 > 15:35
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Za samo dve nedelje broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji se višestruko uvećao. Pre 27. oktobra dnevno je otkrivano od 341 do 757 pozitivnih na kovid, a danas je taj broj premašio 3.500. Kada se broj novozaraženih uporedi sa brojem testiranih u protekla 24 sata, dobijamo udeo veći od 28 procenata, što pokazuje da gotovo svaka treća osoba posle testiranja dobije pozitivan rezultat.

Kovid bolnice ubrzano se pune pacijentima, gradovi u Srbiji proglašavaju vanredne situacije, broj građana inficiranih koronavirusom u jednom danu već je dostigao 3.536.

Juče svaki peti, danas skoro svaki treći

Juče, kada broj zaraženih premašio 2.800 udeo zaraženih u broju testiranih bio je 21 odsto. To znači da je svaki peti testirani dobio pozitivan rezultat.

Ovaj broj, prema rečima samih članova Kriznog štaba, treba uvećati od 10 do 20 puta.+ da bi se dobio stvaran broj zaraženih.

Istraživanja prokuženosti stanovništva koja su rađena u zapadnoevropskim zemljama – koliko ljudi ima antitela jer su preležali koronu – pokazala su da je broj zaraženih 10 do 20 puta veći od onog broja koji se zvanično registruje, istakao je dr Predrag Kon.

„Takvom analogijom ako imate 1.000 prosečno zaraženih na dan, vi onda dnevno imate oko 10.000 do 20.000 onih koji su zarazni, a da to i ne znaju. Mora se reći da oni polako prestaju da budu zarazni posle nedelju do deset dana, posle 14 dana svakako, tako da se taj broj ne može samo sabirati“, pojasnio je dr Kon.

 

Prema zvaničnim podacima, najveći udeo broja pozitivnih u broju testiranih građana u poslednjih 20 dana, ne računajući današnji, bio je 8. novembra – tada je pozitivan rezultat dobilo 2.112 od 8.299 testiranih građana, što je udeo od 25,45 odsto. To praktično znači da je svaka četvrta testirana osoba bila inficirana koronavirusom.

Poređenja radi, 26. oktobra je od 6.503 testirane, virus potvrđen kod 341 osobe, što je udeo od pet odsto – tada je, praktično, svaka dvadeseta osoba bila inficirana. Ovaj procenat se u poslednjih deset dana oktobra kretao od pet, pa do 19 odsto.

U novembru se dnevno beleži prvo više od hiljadu, potom više od dve hiljade inficiranih građana, da bi danas broj rapidno skočio na 3.536. A, njihov udeo u broju testiranih kreće se od 10,7 odsto, pa do pomenutih 28,26 procenata – dakle, od svakog desetog, do gotovo svakog trećegtestiranog pacijenta koji je poztivan.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar