koronavirus grafika
Foto: covid19.data.gov.rs

Posle tačno šest meseci broj novozaraženih na dnevnom nivou konačno je pao na ispod 1.000. Danas smo zabeležili 989 novih slučajeva. Poslednji put trocefreni broj novozaraženih registrovan je 2. novembra - tada je bilo još 802 pacijenta pozitivna na koronu.

Ohrabruje i podatak da se smanjuje procenat zaraženih među testiranima, koji sada iznosi 15,6%.

Pola godine čekali smo da u dnevnim izveštajima o broju zaraženih pročitamo cifru manju od 1.000. Prema podacima sa zvaničnog sajta covid19.data.gov.rs Poslednji put to je bio slučaj 2. novembra. Nakon toga broj novozaraženih počeo je naglo da raste, pa smo od 802 novozaražena već za dva dana stigli do 2.412 novih slučajeva.

Brojka je rasla i rasla, da bi 1. decembra stigla do 7.999. Tada je procenat zaraženih među testiranima dostigao 35,3%. Ubrzo zatim dostignut je i neslavni rekord u broju preminulih stigao, pa smo se 4. decembra oprostili od čak 69 građana.

Mesecima se broj zaraženih u jednom danu merio hiljadama. Nakaon „klackanja“ i blagog pada novi pik dočekao nas je sredinom marta kada smo stigli do gotovo pet i po hiljada zaraženih u danu.

Vakcinacija je, ipak učinila svoje i konačno se vide njeni rezultati – proteklih nedelja primetan je pad broja novih slučajeva i procenta zaraženih među testiranima. Konačno, cifra je danas pala na ispod 1.000. Tome je verovatno doprineo i manji broj onih koji se testirali ovih prazničnih dana. Ipak, lepim vestima se u zube ne gleda.

Samo neka tako nastavi – nadamo se da posle praznika nećemo pričati o novom piku i porastu broja zaraženih. Valjda smo ponešto i naučili iz ove pandemije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare