Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Protekle nedelje u Nišu je preminula porodilja stara svega 27 godina. Ona je rodila zdravu devojčicu, ali je ubrzo zatim izgubila bitku sa koronom. Na odeljenju ginekologije Opšte bolnice Čačak hospitalizovane su dve kovid pozitivne trudnice - to su vesti koje zabrinjavaju i sve ih češće slušamo u poslednje vreme.

Kako bismo predupredili ovakve priče, lekari sve češće i sve slobodinije pričaju o vakcinaciji trudnica. Za vas smo izdvojili nekoliko izjava ovdašnjih stručnjaka koje bi možda mogle da razveju sve sumnje i spreče nova zaražavanja trudnica i dojilja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je da korona izaziva sterilitet, a ne vakcinacija.

„Društvene mreže su uradile jedno veliko zlo delujući na naše mlade zato što su pre svega pričali o sterilitetu za koji smo pokazali preko naših najeminentnijih stručnjaka da korona izaziva steriliteta, a ne vakcina. Imunolozi i ljudi koji se bave tim problemom su tačno stavili do znanja da vakcina ne utiče na reproduktivne organe“, istakao je Đerlek, gostujući na RTS-u.

Nedavno je stigla i zvanična preporuka da se, uz konsultaciju sa ginekolozima vakcinišu tridnice i dojilje niz ruzičnih grupa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Želimo da zaštitimo rizične grupe kod dojilja i trudnica. Vakcinacija je dobrovoljna i ukoliko to neko želi mi to moraamo da dozvolimo. Svetska zdravstvena organizacija je takođe saglasna sa tim i sve svetske zdravstvene institucije koje se bave tom kategorijom – dojiljama i trudnicama“, rekao je Đerlek za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, u rizične grupe spadaju trudnice u poodmakloj životnoj dobi, trudnice koje imaju problema sa gojaznošću, hipertenzijom i ozbiljnijim hroničnim bolestima.

Kada je reč o dojiljama, naš sagovornik napominje da će preporuka važiti najpre za one koje su radno aktivne i moraju na posao, a na poslu postiji velika opasnost da se zaraze.

Nema razloga za strah

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković kaže povodom smrti porodilje koja je bila zaražena koronom da je „zaista razarajuće izgubiti jednu takvu bitku, nakon što ste učinili sve što ste mogli“. Ističe da prema svim internacionalnim preporukama, trudnice mogu da prime Fajzerovu vakcinu posle trećeg meseca trudnoće i ukazuje da je, prema podacima kojima raspolaže, u Srbiji vakcinisan jako mali broj trudnica, što nije dobro.

Radmilo Janković Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

„Preporuka je da se trudnice vakcinišu, one se uglavnom plaše da će to ostaviti posledice na plod, to se neće desiti, jednostavno vi ne možete preporučivati nešto ako ono nije ispitano u određenoj populaciji, u prva tri meseca trudnoće se retko ispituju bilo kakvi lekovi, jer je to period intenzivne organogeneze, i uvek postoji mogućnost da čitav genetski mehanizam drugačije profunkcioniše, i uglavnom nemate podatke za tu populaciju, ali nakon tri meseca kada se završi ta intenzivna organogeneza, kada plod ide stabilnim razvitkom, kada ne postoji mogućnost direktnog oštećenja ploda, mada ni ovako nisam siguran da bi do toga došlo, vakcina je apsolutno bezbedna“, kaže Janković za N1.

Prema najnovijoj preporuci Britanskog odbora za vakcinaciju, primanje Fajzer ili Moderna vakcine sada se preporučuje i trudnicama. Taj savet proizilazi iz kliničkih studija u SAD na oko 90.000 trudnica koje su primile jednu od te dve vakcine, bez ikakvih bezbednosnih posledica. Dodatno, studija na više od 2.100 trudnica u bolnicama 18 zemalja potvrđuje da infekcija koronavirusom kod trudnih žena može da dovede do ozbiljnih komplikacija kod bebe, uključujući teška oboljenja, prevremeno rođenje, pa čak i smrtni ishod. Ovi rezultati naglašavaju da trudnice treba da se uključe u prioritetne grupe za vakcinaciju, kao i da se preduzmu mere ograničenja kontakta sa obolelima i smanji izlaganje infekciji.

Uz konsultaciju sa ginekologom

I epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ipa pozitivan stav prema vakcinaciji trudnica i dojilja.

Branislav Tiodorović, krizni štab
Branislav Tiodorović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Moj stav je da i porodilje i trudnice treba da se vakcinišu. Za trudnice ipak treba sačekati da prođe prvi trimestar. Trudnica se zaista nalazi u drugom stanju, pa tada prirodno pada imunitet. Taj toliko željeni „parazit“, on sve uzima, pa narušava i taj balans sa imunitetom. Može trudnica i da se zdravo hrani, odgovorno ponaša, ali je narušeno njeno ukupno stanje imuniteta. Zato moramo da im pomognemo“, rekao je doktor Tiodorović za Nova.rs.

Ipak, on napominje da, kada je reč o vakcinaciji trudnica, sve treba raditi u konsultaciji sa ginekolozima.

Ima poruku i za majke koje doje svoju decu.

„Nema dokaza da se dojenjem prenosi nešto što bi moglo da izazove neki postvakcinalni problem. Mi smo imali veliki problem 2009.-2010. oko vakcinacija trudnica i dojilja protiv gripa. Tada je nama zvanično umrlo 15 trudnica. Tek nakon toga su one počele da se vakcinišu“, priseća se Tiodorović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare