Radnici Linglonga: Na 36 stepeni bez vode, da li je ovo logor ili gradilište
Foto: N1

Upravni sud Srbije zakazao je za 24. april usmenu javnu raspravu po tužbi udruženja Građanski preokret protiv Grada Zrenjanina, kojom to udruženje traži poništenje saglasnosti na Studiju uticaja na životnu sredinu fabrike autoguma kineske kompanije "Linglong".

Tužbom Građanskog preokreta traži se poništenje postupka u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

U tužbi iz 2020. godine se navodi da je saglasnost Grada Zrenjanina na Studiju „Linglonga“ nezakonita zato što lokalna samouprava nije nadležna za odlučivanje o njoj, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila građanima da učestvuju u javnoj raspravi.

Pročitajte još

Aktivisti Građanskog preokreta su naveli da je Gradska uprava Zrenjanina 1. oktobra 2020. donela rešenje kojim je dala saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora „Linglong“, iako se 2019. godine proglasila nenadležnom za taj postupak.

Ukazali su i da su obezbeđenje Skupštine grada Zrenjanina, a zatim i policija, 4. septembra 2020. sprečili zainteresovane građane da prisustvuju javnoj raspravi o toj studiji.

„Ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu ni rešenje o davanju saglasnosti na nju ne sadrže odgovore na pismeno postavljana pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike autoguma“, naveli su iz tog udruženja.

BONUS VIDEO Indijski radnici Linglonga u Srbiji „dovedeni u položaj sličan ropskom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar