Kineski radnici stupili u štrajk, gradilište Linglonga prazno
Foto: N1

Pripadnici zrenjaninske policije su danas popodne odveli na razgovor dva kineska menadžera kompanije Linglong, koja su jutros tražila od novinara da napuste baraku u kojoj su radnici iz Indije - javio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Policijske patrole koje su došle jutos  s dva automobilapo pozivu aktivistkinja ASTRE, a oko 15.00 časova su napustile barake u Kombinatu „Servo Mihalj“ gde su radnici.

Na osnovu razgovora koje je u prethodna dva dana vodila reporterka VOICE-a, očekuje se da tužilaštvo u Zrenjaninu po hitnom postupku uzme izjave radnika po prvobitnoj prijavi, posebno jer se smatra da je ugrožena bezbednost radnika.

„Ukoliko se ne preduzmu ovi hitni postupci, ponoviće se slučaj vijetnamskih radnika kada poslodavac nije bio procesuiran (i sankcionisan) jer nije bilo zvanično zabeleženih izjava radnika u Tužilaštvu“, navodi izvor VOICE-a.

Policija je pre podne povukla patrolu koja je čuvala radnike, a vratila se na poziv predstavnika ASTRE.

Jedanaest radnika iz Indije ispričalo je za VOICE da su ih preksinoć napali kineski menadžeri iz kompanije Linglong u Zrenjaninu.

Po njihovim rečima, 10 do 12 kineskih menadžera je došlo s namerom da nateraju radnike da odmah napuste smeštaj i odu u Beograd, a da im ne isplate zaostale plate.

Budući da su oni to odbili, kineski menadžeri su fizički napali Indijce, a jednom od njih su u Urgentnom centru konstatovane lakše telesne povrede, piše VOICE.

***

BONUS VIDEO: Kineski menadžeri s indijskim radnicima u Linglongu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare