Od ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, 6. maja, pa do danas broj registrovanih slučajeva koronavirusa po danu varira, pa je tako ponedeljak bilo 89 novooblelih, juče 37, a danas čak 100. Epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs objašnjava da su oscilacije normalne, ali da se ipak do sada očekivao veći pad.

Na dan kada je Skupština Srbije, pre tačno dve nedelje, u ukinula vanredno stanje, u našoj zemlji je bilo registrovano 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Već narednog dana, 7. maja, stigao je ohrabrujući podatak da je registrovano samo 57 novih slučajeva.

Međutim, taj broj se već sutradan popeo na 95 i nastavio da oscilira, da bi se u nedelju, 18. maja ponovo vratio na isti broj kao i na dan ukidanja vanrednog stanja.

Razlog za ponovni skok broja novozaraženih bila je pojava novog žarišta u Vranju, u fabrici nameštaja „Dodić“ i fabrici obuće „Geoks“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tim povodom rekla da bi, ako bi se isključilo Vranje kao incidentna pojava, u tom danu bilo 61 slučaj novih od 6.260 testiranih.

„To bi i po broju testiranih i po broju novih pozitivnih bio jedan od boljih dana u Srbiji“, rekla je tim povodom premijerka.

Broj registrovanih slučajeva se narednog dana smanjio na 89, da bi juče dostigao optimističnih 34. Manje novozaraženih u odnosu na jučerašnji dan, u Srbiji je poslednji put registrovano još 23. marta, malo više od nedelju dana nakon pojave koronavirusa u našoj zemlji.

Ovaj pozitivan pomak nije dugo trajao, jer je već danas broj novih registrovanih slučajeva skočio na 100.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da su varijacije očekivane.

„U proteklih nekoliko dana su postojale varijacije, između pedeset i nešto i devedeset i nešto novih slučajeva, sa izuzetkom od dva dana, juče i u nedelju“, kaže on i objašnjava:

„To je tipično, ne može baš pravolinijski broj da opada, ali održava se malo više nego što je i krizni štab očekivao“.

Prema njegovim rečima, do izvesnog porasta obolelih došlo je zbog ukidanja vanrednog stanja i relaksacija mera, zbog čega su se i ljudi opustili.

„Ne znam koja je struktura zaraženih u poslednja 24 sata. Ali ako ne bude bilo novih žarišta, trend bi narednih dana trebalo da ide malo naniže“, zaključuje epidemiolog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare