Foto:EPA-EFE/Daniel Irungu

U kovid bolnici u Vranju hospitalizovana su 93 pacijenta, od čega su četiri na kiseoniku, kod osam je dijagnostifikovana lakša upala pluća, dok su ostali pacijenti asimptomatski, izjavila je danas direktorka Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić.

Kako je precizirala, najveći broj pacijenata je iz privatne firme „Dodić“, njih 44, a iz firme „Geox“, gde je takođe ušao korona virus, hospitalizovane su dve osobe.

Ostali zaposleni u firmi „Dodić“ testirani su juče i kako navodi Antićeva, rezultati za tih 137, kao i za njihove članove porodica, očekuju se danas.

Na pitanje kako je došlo do zaražavanja u firmi „Dodić“, Antićeva kaže da je juče lično obišla sve pacijente u kovid bolnicama i razgovarala sa njima.

„Niko od njih nije mogao da mi kaže od koga su mogli da se zaraze, a imamo informaciju da je inspekcija koja je vršila nadzor u toj firmi nekoliko puta utvrdila da su svi zaposleni nosili maske, rukavice. Imali su dovoljno dezinfekcionih sredstava tako da je pretpostavka da je virus ušao spolja u tu fabriku“, kazala je Antićeva.

Apelovala je na Vranjance da se pridržavaju preporučenih mera zaštite i u tom smislu navela da je primećeno da je od 1. maja, naročito posle ukidanja vanrednog stanja, došlo do opuštanja, da ljudi nisu poštovali mere lične zaštite, nisu nosili maske, išli su u velikim grupama, a organizovana su i slavlja.

„To je sigurno doprinelo ovom broju zaraženih“, kazala je Antićeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram