Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvi kontingent Fajzerove vakcine očekuje se u Srbiji tokom sledeće nedelje, najavio je član Kriznog štaba Zoran Gojković.

„Tokom sledeće nedelje očekujemo 5.000 vakcina, tokom prvog kvartala još 350.000 vakcina. Srbija je potpisala ugovor za Fajzerom ugovor za nabavku 1.800.000 vakcina i među prvim zemljama je koje su potpisale taj ugovor. Ovo je posledica toga“ rekao je Gojković na sednici Kriznog štaba.

Na pitanje da li je Fajzerova vakcina dobila upotrebnu dozovlu, on je odgovorio da je Fajzer dobio samo dozvolu za uvoz, a da je potrebno odobrenje za korišćenje.

„Dokumentacija je u redu, sad još treba da se uradi analiza uzorka. Kada će dobiti dozvolu, to je pitanje dana“ naveo je on.

Povodom dozvole nadležnih za uvoz Fajzerove vakcine, Gojković je rekao da je da će biti potrebno dodatno ispitivanje u Srbiji u nacionalnoj laboratoriji pri Agenciji za lekove.

„Nakon toga moći ćemo vakcinu, na zakonom propisan način da ponudimo svim zainteresovanim građanima“, rekao je Gojković.

„Prioritet starački domovi“

On je precizirao da će porioritet biti da prvih 5 000 doza dobiju ljudi u staračkim domovima.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako će se raspodeliti prvih 5 000 doza, imajući u vidu da je to količina za 2500 korisnika, a da u domovima za stare ima oko 14 000 korisnika, Gojković je rekao da će sukcesivno stizati nove isporuke.

Objasnio je da se 14.000 korisnika ne može ni vakcinisati u istom danu i da je potreban period od 15 do mesec dana da se svi oni vakcinišu, posebno imajući u vidu specifične uslove pod kojima se čuvaju vakcine, kao i to što su starački domovi raštrkani po celoj Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare